nak menang keris model baru? klik sini.

June 11, 2012

.: Welcome Last Semester :.

Assalamualaikum...

Yeahhh!

Benda pertama sekali yg masuk dalam wish list aku untuk semester last ni ialah DIET... Ya, diet... Apesal? tak percaya? ke susah nak percaya? hahaha Ni kalau mak aku tau pasal ni memang dia susah nak percaya... Yelah, kalau duduk kat rumah, hobi aku tak lain tak bukan, pergi dapur... Pantang masuk dapur, mesti bukak peti sejuk. usha usha ape makanan paling latest yg mak aku update dalam peti sejuk tu... Agak agak macam takde je, usha dalam almari sebelah peti sejuk tu pulak, dalam tu biasanya ada maggi, tuna dalam tin, sup Campbell, sardin pun ada jugak kot kalau tak silap la... Kadang kadang kalau kantoi dengan mak aku time aku tengah usha makanan dalam peti sejuk tu, mak aku geleng kepala je...

Mak aku selalu bagi aku kata kata semangat.... Bunyi kata kata semangat dia macam ni ;

" Kata nak diet, ni asal mama jumpa je, mesti kat dapur, mama turun dapur je, mesti jumpa angah.... "

Terima kasih mama sebab bagi angah semangat nak kurus balik.... -.-"

Hari pertama aku sampai Penang ni, nak bukak semester baru kan, aku dah decide taknak makan nasi.... Tak sampai 24 jam, housemate aku sampai je rumah, terus dia bawak keluar bekal nasi dengan lauk ayam kicap, mak dia yg bekalkan... Dia ajak aku makan sekali ;

" Arep, makan... "

2 patah perkataan je dah mampu runtuhkan niat aku nak kurus....

Aku duduk sekali dengan dia, terus dia bahagi dua nasi tu, ayam ada dua ketul, dapat sorang seketul...
Setel !

Kenyang sampai malam kot.... hahaha

Sebenanrnya, kalau nak diet, jangan tak makan nasi terus, at least sehari sekali je makan nasi... Waktu paling sesuai nak makan nasi, tengah hari... sebab waktu siang kan waktu badan kita bekerja, so, badan kita perlukan tenaga, nasi tu sumber utama yg bagi kita tenaga untuk badan kita berkerja satu hari tu...

Dari situ, aku ubah sikit cara diet aku... Waktu pagi aku kena sarapan sekeping roti dengan segelas susu... Aku kalau minum susu, memang nespray je lah pilihan hati aku... Ada orang tak minum susu tepung tu, ada tu yg bau susu tepung pun dah boleh muntah.... Nasib baik mak aku dah didik aku minum susu tepung dari kecik, so, takde masalah lah nak sarapan dengan susu...

Tengah hari pulak aku kena makan nasi... Tapi janganlah makan nasi macam orang dah setahun tak jumpa nasi... Ambik nasi dalam kuantiti yg sikit, lauk pulak, kurangkan yg jenis berminyak banyak.... Kalau dapat sayur kobis masak lemak putih pun dah cukup... Janji rasa kenyang...

Petang? tak payah nak gatal gatal beli pisang goreng lah, cekodok pisang lah, rojak ke, cendol ke, nak minum petang kata nya, tak payah semua tu... Baik pergi jogging... Jogging depan kedai jual cendol takpe, jangan singgah... Tau lah janda jual cendol tu lawa, tak payah nak buat buat pemurah singgah nak makan cendol, nak tolong janda tu maju konon, bukan janda tu nak kat kau pun... Kau dah la takde duit, lemak kat badan keliling pinggang pulak tu.... Pergi jogging je...

Malam? makan epal je.... Sebab makan epal mampu untuk bakar lemak dan kurangkan berat badan....
Tapi biasa lah kalau melayu, waktu malam la makanan sedap sedap, tomyam lah, nasi goreng special lah, tu belum masuk bab satay lagi, burger daging special double letak cheese belum kira lagi.... Bukan tak boleh makan sedap sedap tu semua, boleh je, tapi kalau boleh sebulan sekali atau 2 kali boleh la... Kata nak kurus, usaha kena lebih la kan....

Tak mampu nak beli epal? Menipu sangat la tu... Epal kat pasar malam jual murah je. 10 biji baru 6 ringgit...
makan sebijik satu malam, minggu depan beli la lagi kat pasar malam tu...
Pasar malam jauh? jauh sangat ke? ada jauh macam JB ke KL tak? alamak lu ni.... Kata nak kurus, jalan kaki la sikit... Boleh bakar lemak... Bakar duit beli rokok boleh pulak, bakar lemak takkan tak mampu kot...

Errr.... takkan last semeser ni cerita pasal nak diet je? pasal nak cari duit takde ke?

Cari duit next time... Kasi keluarkan dulu lemak lemak trans kat badan ni, baru boleh cerita pasal duit... yg penting, diet tu diet jugak, kalau boleh last semester ni nak la jugak merasa naik pentas amik anugerah dekan ye dak?






2 comments:

Puteri Erynne said...

takde post laen ker?da 2 bulan tak angah tak maen blog..bosann..nk baca lagi..

Puteri Erynne said...

bakar duit 6 inggit jer beli epal.rokok ntah lagi mahal kott..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang