nak menang keris model baru? klik sini.

March 03, 2012

.: high dynamic range :.

Assalamualaikum...


7 different exposure - Photomatix - tone mapping - Photoshop - color tone- brightness - done!

Aku pernah belajar photo editting dengan sorang kawan aku ni, Hariz Azman | Photography, dia pesan kat aku, kalau edit gambar, jangan terlalu ikut nafsu, pelan pelan kayuh, banyak refer kat gambar gambar yg high ranking, high profile, cuba cari cara nak buat gambar tu jadi sama macam gambar yg kita refer tu.

Jangan takut, jangan segan nak up gambar kat internet, fb ke, twitter ke, flickr etc. mintak komen & pendapat daripada orang ramai, especially yg professional, mereka mereka tau kekurangan atau kelebihan sesuatu gambar tu.. dari situ kau belajar macam mana nak perbaiki kesilapan, kekurangan yg ada kat gambar tu... kalau kau tak pernah berhenti usha awek, takkan edit satu gambar tak jadi terus kau give up. kan? 

aku dengan kau sama sama nak belajar.. kita kongsi ilmu, kongsi idea, kongsi minat yg sama... tu semua anugerah dari Allah... syukur alhamdulillah!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang