nak menang keris model baru? klik sini.

July 24, 2012

.: Bazar Ramadhan :.

Assalamualaikum...

Bulan puasa datang lagi... Yeayyy! Mesti kau gelabah kan? Time time ni lah baru teringat puasa tahun lepas yg kau ponteng belom ganti lagi.. Takpe, kalau lupa, kau sorg je yg tau, nanti setel kat akhirat lah.. Bukan susah pon.. Tapi kalau boleh janganlah sampai lupa nak ganti puasa, dah raya nanti kau ade 365 hari lagi nak sampai ke bulan puasa tahun depannya tu, kalau period pun, taklah sampai sebulan kau cuti kan.. Period teruk sangat tu kalau sampai sebulan...

Kalau dah bulan ramadhan ni, confirm lah ade bazar ramadhan, satu dunia ada bukan kat Malaysia je, cuma yg membezakan Malaysia dengan negara negara lain ialah pengunjung bazar ramadhan tu..
Kenapa pengunjung?
Sebab awek awek kat Malaysia ni kalau pergi bazar ramadhan dress up macam nak pergi anugerah bintang popular, tayang lurah sana sini, belum lagi yg pakai legging.
Tu yg lelaki agak2 kalau malas nak download blue kat internet, pergi je bazar ramadhan, bersepah lurah kat situ..

Yang bestnya bazar ramadhan ni, macam macam makanan ada, kalau dulu mungkin makanan lain lain, tapi zaman mark zuckerberg sekarang ni, semua benda dah boleh bawak pusing pusing dunia, sampai kan belacan yg manufacture kt melaka sana tu pun boleh sampai ke new zeland. Nasi lemak, soto, mee bandung semua tu kau boleh jumpa kat oversea sana tu..

Memang macam macam kau boleh jumpa kat bazar tu, kat situ lah kau boleh ajar diri kau kawal nafsu. Time2 ni lah kau boleh bezakan siapa yg lagi kuat, nafsu ke syaitan.. Kalau nafsu menang, tak payah tunggu bulan puasa, tiap tiap bulan kau dengan syaitan geng..

Selamat berpuasa ;)

July 16, 2012

.: tonight we are young :.

Assalamualaikum...

Kalau nak cakap pasal jiwa muda ni, atok yg umur 60 tahun pun mengaku jiwa dia muda, tu yg sampai anak dengan cucu boleh sama umur... Dah tua tua pun nak mengaku muda, badan gagah perkasa, mampu nak bagi kepuasan kat gadis gadis muda... Tapi kalau dah jodoh tak ke mana ye dak?

Hari ni 16 julai 2012, birthday bapak aku yg ke 52... " Selamat Hari Lahir abah ! "
Tapi yg sedihnya, aku wish paling last daripada adik beradik dengan mak aku, dah pukul 12 tengah hari baru aku sempat kol bapak aku... Masa aku kol tadi bapak aku tengah kerja, dia gelak kan je aku sebab aku rasa bersalah sangat wish lambat... Padan muka aku kan...

Masa tengah borak borak tu, bapak aku cerita la, adik aku yg kecik tu orang pertama wish, kedua mak aku, ketiga adik laki aku, keempat abang aku, last sekali baru aku... sobss sobsss.... :'(
Yg kelakarnya, adik laki aku lah, dia mesej nak wish birthday bapak aku, dia cakap " Selamat hari lahir abah yg ke 50 bla bla bla..... " lepas tu bapak aku terus kol dia tanya, " Aiman, umur abah berapa sebenarnya? "
adik aku jawab, "eh, 53 kan? sorry , aiman nampak abah muda je hehe " bapak aku dah gelak besar sebab sebenarnya umur bapak aku baru 52, mula masa adik aku mesej, dia cakap 50, lepas tu masa kol pulak, jadi 53... hahaha....

Tapi apa apa pun, aku nak pastikan yg bapak aku happy masa borthday dia, kalau boleh aku macam nak balik JB minggu ni, kebetulan pulak minggu ni start puasa, so, macam best je first puasa kat JB... hehe


June 11, 2012

.: Welcome Last Semester :.

Assalamualaikum...

Yeahhh!

Benda pertama sekali yg masuk dalam wish list aku untuk semester last ni ialah DIET... Ya, diet... Apesal? tak percaya? ke susah nak percaya? hahaha Ni kalau mak aku tau pasal ni memang dia susah nak percaya... Yelah, kalau duduk kat rumah, hobi aku tak lain tak bukan, pergi dapur... Pantang masuk dapur, mesti bukak peti sejuk. usha usha ape makanan paling latest yg mak aku update dalam peti sejuk tu... Agak agak macam takde je, usha dalam almari sebelah peti sejuk tu pulak, dalam tu biasanya ada maggi, tuna dalam tin, sup Campbell, sardin pun ada jugak kot kalau tak silap la... Kadang kadang kalau kantoi dengan mak aku time aku tengah usha makanan dalam peti sejuk tu, mak aku geleng kepala je...

Mak aku selalu bagi aku kata kata semangat.... Bunyi kata kata semangat dia macam ni ;

" Kata nak diet, ni asal mama jumpa je, mesti kat dapur, mama turun dapur je, mesti jumpa angah.... "

Terima kasih mama sebab bagi angah semangat nak kurus balik.... -.-"

Hari pertama aku sampai Penang ni, nak bukak semester baru kan, aku dah decide taknak makan nasi.... Tak sampai 24 jam, housemate aku sampai je rumah, terus dia bawak keluar bekal nasi dengan lauk ayam kicap, mak dia yg bekalkan... Dia ajak aku makan sekali ;

" Arep, makan... "

2 patah perkataan je dah mampu runtuhkan niat aku nak kurus....

Aku duduk sekali dengan dia, terus dia bahagi dua nasi tu, ayam ada dua ketul, dapat sorang seketul...
Setel !

Kenyang sampai malam kot.... hahaha

Sebenanrnya, kalau nak diet, jangan tak makan nasi terus, at least sehari sekali je makan nasi... Waktu paling sesuai nak makan nasi, tengah hari... sebab waktu siang kan waktu badan kita bekerja, so, badan kita perlukan tenaga, nasi tu sumber utama yg bagi kita tenaga untuk badan kita berkerja satu hari tu...

Dari situ, aku ubah sikit cara diet aku... Waktu pagi aku kena sarapan sekeping roti dengan segelas susu... Aku kalau minum susu, memang nespray je lah pilihan hati aku... Ada orang tak minum susu tepung tu, ada tu yg bau susu tepung pun dah boleh muntah.... Nasib baik mak aku dah didik aku minum susu tepung dari kecik, so, takde masalah lah nak sarapan dengan susu...

Tengah hari pulak aku kena makan nasi... Tapi janganlah makan nasi macam orang dah setahun tak jumpa nasi... Ambik nasi dalam kuantiti yg sikit, lauk pulak, kurangkan yg jenis berminyak banyak.... Kalau dapat sayur kobis masak lemak putih pun dah cukup... Janji rasa kenyang...

Petang? tak payah nak gatal gatal beli pisang goreng lah, cekodok pisang lah, rojak ke, cendol ke, nak minum petang kata nya, tak payah semua tu... Baik pergi jogging... Jogging depan kedai jual cendol takpe, jangan singgah... Tau lah janda jual cendol tu lawa, tak payah nak buat buat pemurah singgah nak makan cendol, nak tolong janda tu maju konon, bukan janda tu nak kat kau pun... Kau dah la takde duit, lemak kat badan keliling pinggang pulak tu.... Pergi jogging je...

Malam? makan epal je.... Sebab makan epal mampu untuk bakar lemak dan kurangkan berat badan....
Tapi biasa lah kalau melayu, waktu malam la makanan sedap sedap, tomyam lah, nasi goreng special lah, tu belum masuk bab satay lagi, burger daging special double letak cheese belum kira lagi.... Bukan tak boleh makan sedap sedap tu semua, boleh je, tapi kalau boleh sebulan sekali atau 2 kali boleh la... Kata nak kurus, usaha kena lebih la kan....

Tak mampu nak beli epal? Menipu sangat la tu... Epal kat pasar malam jual murah je. 10 biji baru 6 ringgit...
makan sebijik satu malam, minggu depan beli la lagi kat pasar malam tu...
Pasar malam jauh? jauh sangat ke? ada jauh macam JB ke KL tak? alamak lu ni.... Kata nak kurus, jalan kaki la sikit... Boleh bakar lemak... Bakar duit beli rokok boleh pulak, bakar lemak takkan tak mampu kot...

Errr.... takkan last semeser ni cerita pasal nak diet je? pasal nak cari duit takde ke?

Cari duit next time... Kasi keluarkan dulu lemak lemak trans kat badan ni, baru boleh cerita pasal duit... yg penting, diet tu diet jugak, kalau boleh last semester ni nak la jugak merasa naik pentas amik anugerah dekan ye dak?






April 27, 2012

.: Wanita kena berjaya :.

Assalamualaikum....

Kalau kau tengok zaman sekarang ni , ramai perempuan dah berjaya dan bekerjaya... Tapi bukan senang nak terus berjaya, mereka mula dari bawah... Mula mula mereka ambik UPSR , score 5A , lepas tu mintak masuk sekolah asrama penuh... Kalau lelaki , tak nak score langsung sebab lelaki akan cakap, score cemerlang macam mana pun , memang takkan dapat masuk asrama penuh sebab asrama tu dah penuh, macam mana nak masuk... Sempit, nanti tak selesa nak belajar... Ni lah lelaki... Terang terang bangang... nasib baik 2,3 orang je yg macam tu...

Lepas dah masuk sekolah asrama tu, mereka pulun lagi study macam nak gila, ambik PMR pulak, dapat 8A , mintak sekolah asrama yg lagi penuh, tak kesah la sempit ke, janji penuh... Masa tu masing masing dah besar, dah mula bernafsu , dah pandai nak cari cari jodoh... Bila kena tangkap dengan ustaz, kasi alasan dating + study hard sama sama... Ustaz tanya, " kalau study hard sama sama memang kena gesel gesel kaki sama sama ke? " Ustaz jeles sebenarnya...

Bila dapat result SPM, kau yg perempuan tu berjaya, yg lelaki tu kurang berjaya sebab gesel lebih sangat masa study tu... Perempuan terus isi borang nak masuk universiti , yg lelaki chill je, rilex habis , tunggu offer sampai sendiri... Kalau ade rezeki, masuk lah universiti, kalau takde, nak buat macam mana, mungkin rezeki kat tempat lain... sumpah bangang... usaha takde, ikhtiar takde, tau tau nak tunggu offer sambung belajar sampai sendiri kat rumah... lepas tu nak sembang pasal rezeki dari Allah... mati plisss....

Bila perempuan dah masuk universiti , yg lelaki pun dapat masuk universiti , rezeki lah katakan... Belajar 2,3,4 tahun, yg lelaki dan perempuan dapat bawak balik degree , tunjuk kat mak bapak kasi kembang hidung mak bapak keliling kampung kasi tau kat semua orang yg anak dia dah berjaya... siap buat kenduri kesyukuran , tumbang la 2,3 ekor lembu , orang kampung suka la , makan free.... yeayyy!

Ok, tiba tiba dah kerja... aku malas nak cerita time mintak kerja tu... panjang sangat... dah kerja, masing masing dapat gaji besar besar , best... ada duit, beli kereta, henpon baru, pergi holiday... macam macam boleh buat kalau banyak duit... agak agak duit simpanan dah cukup, kawen terus... habis cerita.... bestnya kawen...

Tiba tiba, jodoh tak panjang rupanya, bercerai berai... talak satu mungkin... si lelaki main kayu 3, men 2 kan si perempuan , kahwin lagi 1 rupanya...nampak tak aku susun turutan nombor tu? tak nampak? takpe , abaikan je... aku paham... Yg perempuan kena cerai tu sedih kejap je , lepas tu boleh happy balik sebab still ada duit gaji yg banyak tu untuk tampung hidup sendiri... dan anak anak...

Cuba kau bayangkan , kalau perempuan tu tak berjaya dalam tuntutan ilmu akademik dulu, macam mana dia nak dapat kerja yg best best yg gaji besar besar untuk dia bayar kereta, beli susu anak, yuran sekolah anak, ubat ubat kalau anak anak sakit , tu kalau anak sorang, kalau ada 2,3 orang yg masih sekolah... nak beli barang barang dapur lagi, bayar bil astro, unifi, api air lagi... Kalau setakat kerja cashier kat giant tu, lepas la untuk kau sorang je, anak anak kau macam mana? takkan nak hantar pergi rumah kebajikan kot... ape punya mak lah kau ni...

Janganlah kau pikir nak harapkan jodoh kau je yg tampung semuanya, at least kau kena tau macam mana nak survive kalau kes kes macam ni jadi kat kau... Dari sekarang kena mula.. ok, Ready, Set, Go... !

Senang macam mana pun, anak anak jangan diabai.. kbai...



April 24, 2012

.: Kisah Timah, Batang, Bakar dan Abu :.

Assalamualaikum....

Suatu hari, Bakar balik dari tempat kerja , Bakar buka pintu rumah ,Alangkah terkejutnya Bakar bila ternampak Timah tengah menindih dua puluh Batang... Bakar terkejut sebab Timah yg kurus tu mampu menindih dua puluh Batang... Bakar jeles dan marah... Ya, marah sangat u'olls... Bakar merentap , mengoyakkan Timah... Habis terkoyak Timah yg kurus tu... Dicampakkan di tepi dinding... Timah terhantuk kuat... Timah meninggal...

Bakar belum puas... Bakar usha usha Batang... kecik besar kecik besar je Bakar tengok Batang... Walaupun Batang ada dua puluh , sikit pun Bakar tak goyang... Bakar menggesel batu pengasah , dan terus melanyak Batang sampai lembik... Habis kesemua dua puluh Batang dimamah Bakar... Dah selesai semuanya , Bakar terkejut lagi sekali sebab Batang tu rupanya pak Abu , jiran sebelah rumah... Oleh kerana tak boleh terima kenyataan yg pak Abu yg tua kerepot tu mampu menggoda Timah , Bakar bunuh diri... Last last semua mati...

Apa pon tak boleh...


Timah = kertas timah dalam kotak rokok tu

Batang = rokok, dua puluh batang satu kotak

Bakar = nak hisap rokok, mestilah kena bakar

Abu = dah sesedut, ketis la abu rokok tu

Dah hisap rokok, kemungkinan untuk cepat mati tu tinggi... Kerajaan kasi amaran jangan hisap rokok yg takde cukai... kbai...





April 21, 2012

.: Lemas di dada, bukan lucah :.

Assalamualaikum....

Bila cakap pasal dada , mesti kau excited nak tau dada siapa yg diperbualkan...Tapi aku tau, dalam kepala otak kau, dah terbayang dada aku... aku tau tu... har har har... Hah? Dadali?  Bukan Dadali lah bro, itu yg nyanyi 'Di saat aku mencintahimu'...  Lagipun Dadali semua laki kan, so, takde isu dada yg dibangkitkan...

Ni hah Dada yg aku maksudkan ;


' Lemas dalam dakapan ; Pro Montok ; Sangat Efektif '


Macam tipu pun ada... macam betul pun ada jugak... Kalau orang yg kat oversea sana tu, diorang selalu buah operation letak implan @ silicon nak kasi shape dia terjamin bulat, anjal dan tegang... Tapi kalau kat Malaysia ni, tak payah operate, kasi tala je Pro Montok ni... Suami tak cari lain punya...

Kau jangan tertipu, dalam baju tu bukannya letak tisu ke, span ke macam sesetengah orang buat... Dalam tu ada banyak rahsia.... Rahsia yg tegang lagi anjal baq ang!

Amacam, awek awek kat luar sana nak try? Terasa kurang berkeyakinan dengan dada yg sedia ada? Rasa tak reti nak hargai ciptaan Tuhan yg dah diberikan? Cubalah, Pro Montok... Dijamin Lemas terkapai kapai...

Eh, lupa pulak nak bagitau... aku bukan promote, tapi nak kasi awek awek yg kat luar sana yg mana rasa macam tak yakin dengan penampilan diri tu, jangan risau, Allah dah jadikan setiap makhluk Nya sesempurna kejadian... Dada kecik tak semestinya nafsu kecik kan? kan? kan?

Ingat! Lemas tu penting! har har har


April 20, 2012

.: cuti semester bukan sesuatu yg mengghairahkan :.

Assalamualaikum...

Betul ke cuti semester ni tak ghairah?

Memandangkan aku tengah cuti semester sekarang ni , so , tak payah bukak buku ilmiah, tak payah kemas pensil box, eh, pesil box? apesal? tak payah la nak gelak kan aku sebab pakai pensil box lagi...tak salah apa apa pun masuk universiti pakai pesil box... kau tu apa kurangnya, pergi kuliah pakai kasut member... aku pakai pensil box sendiri ok! tak pinjam pinjam orang lain punya pon... booooo loser.... har har har...

Dah la pinjam kasut member , lepas tu kau rosak kan pulak tu , dah la rosak kan, kau buat senyap je... kau ingat tuan punya kasut tu bodoh sangat nak percaya yg kat situ ada hantu yg rosakkan kasut dia tu... sabar ! aku tak puas lagi ni... aku tengah marah ni.. aku period hari ni, tu yg asyik nak marah je ni.. har har har...

Bismillahirahmanirahim... okay, marah dah berkurang, mungkin setan dah lari sebab dengar aku baca bismillah tu..

Hurghhhh! (mengeluh)

Minggu pertama cuti semester bermula dengan aku bangun pagi tak gosok gigi terus turun bawah pergi dapur nak cari makanan untuk sarapan... Last last sarapan aku berakhir dengan basuh pinggan dua sinki yg full dengan pinggan mangkuk kotor... Mak aku cakap tu semua hadiah untuk orang jauh balik jb... terima kasih ibu... sayang lebih... muah muah

Tapi yg bestnya minggu pertama cuti tu , aku berholiday sakan... nak tengok gambar? bayar dulu lah der baru dapat tengok... 2 ringgit je... hew hew hew... nah ! hambik nih

Good Morning Port Dickson !






Eh? 2 keping je gambar?

Yelah, tengok free je kan, sikit je lah.. har har har Padan muka kau...

Lepas Port Dickson, aku naik Broga Hill pulak... nak tengok gambar? takpe, yg Broga ni tengok free je.. nah!





Kau nampak tak betapa awesome nya Broga Hill ciptaan Tuhan tu? cepat la cakap Subhanallah... ni tak, nampak benda cantik je, mula lah nak mencarut ; " cantik sial ! " , " Perghhhh, terbaik sial " , " sumpah ni cantik giler sial " ... apa punya sial la kau ni... kau nak sial, kau pergi sial sorang sorang, jangan ajak aku...

Okay, tu cerita minggu pertama cuti...

Minggu kedua pulak... Ghairah ke? Tak ghairah sangat sebab aku kembali ke sinki kesayangan aku tu... Pinggan mangkuk dah rindu sangat kat aku... Padan muka aku pulak.... Rutin harian aku , bangun pagi , kasi kura kura aku tu makan... Dia sarapan 4 biji bayam yg dah dikisar halur lepas tu dimampatkan jadi macam pil... sebenarnya bukan bayam pon, tapi kaler makanan dia tu hijau , aku panggil bayam je senang... tapi kalau kau, mesti panggil benda tu incredible hulk kan? yelah kaler hijau, lagipun kau memang kuat sembang pun kan...

Minggu ketiga ? sabar !.. aku tengah tulis entri ni dalam minggu ketiga... tengah usaha jugak cari benda benda yg awesome dan ghairah... harap harap malam ni boleh dapat benda yg ghairah! haha

Happy Holiday Arep!









April 16, 2012

.: pelajar asing cuba apply masuk UiTM :.

Assalamualaikum....

Kau sebagai pelajar UiTM tegar kat Malaysia ni mesti terkejut kan kalau tiba tiba ada warga asing atau dengan kata lain, warga yg bukan dari jenis jenis Melayu cuba untuk memohon masuk UiTM... Seperti sedia maklum, dan semua orang tau bahawa UiTM hanya akan terima pelajar pelajar yg berbangsa melayu serta bumiputera dari Sabah dan Sarawak sahaja...

Pagi tadi aku hantar adik lelaki aku yg baru lepas Spm tu pergi interview untuk masuk UiTM... Dia dapat buat program diploma Ukur Bangunan... tapi tu cuma interview je, belum confirm dapat lagi... result Spm dia? tak payah tanya la, sebab aritu ada budak ni tanya aku pasal result Spm adik aku tu, seminggu dia tak berani keluar rumah... so, kau tak payah tanya... har har har...

Okay, interview tu berlangsung kat UiTM kampus bandar raya Johor Bahru, dekat Larkin sana tu... kau tak tau Larkin kat mane? Loser giler kau ni... hew hew hew... Dalam surat panggil interview tu, pihak UiTM suruh datang pukul 8.30 pagi... Bila sampai sana, dah pukul 9 pagi pun, satu hape tak start lagi... Aku sebagai pelajar UiTM berasa sangat malu dengan adik aku yg bakal masuk UiTM ni sebab tengok pengurusan yg tak berapa nak cantik... Nanti apa pandangan dia kat UiTM ni... Aku pujuk dia elok elok, aku cakap UiTM ni best... kang kalau dia pilih KLMU ke, MAHSA college ke, takpun SEGI college ke, lagi aku tanak mengaku dia adik.. kan susah... har har har... UiTM kata nak mengubah destini anak bangsa... kan bro?

Bila sampai je turn adik aku nak masuk bilik interview tu, adik aku bangun terus bukak pintu bilik interview tu... masa dia bukak pintu bilik tu, aku dengar suara dari dalam bilik interview tu ;


" Kami pihak UiTM cuma terima calon calon Melayu je dik "

" saya melayu la ni bang, kenapa, muka saya ada macam hero hindustan ke? hik hik hik "

" muka tu taklah dik, perasannye kau ni.. tapi rambut awak tu kuning.. kita melayu melayu yg hidup kat Malaysia ni semua beranak rambut kaler hitam je dik "


Mesti kau segan kan... Padan muka kau.... Kau pergi balik, buang yg kuning kuning tu, kasi jadi melayu sikit, lepas tu baru pergi mintak nak masuk UiTM.. Kalau tanak, try la apply KLMU ke, dorang tak kisah sangat kaler rambut ni, yg penting, kau mampu nak makan nasi lauk ayam goreng dengan air sirap berharga RM10 sekali makan...





Puas hati aku.... dah la mamat tu kerek giler pagi tadi, siap sembang dengan mak dia cakap kalau adik tak lepas interview ni, adik nak sambung oversea je lah... pergi mampos muka kau setan.

April 05, 2012

.: Cerita Cinta Dalam Gambar :.

Assalamualaikum....


Bila cakap pasal kahwin , aku rasa macam... arghhh... pening pening... garu kepala, keluar kelemumur, bukan keluar jodoh pun... garu lagi kepala, boleh botak bai!


Masa tengah bercinta ni, semua best... Time aku belikan hadiah untuk tunang aku, tak berkira apa apa pun... semua beres je...bila dia request barang, aku cek wallet, cek resit bank tengok ada balance berapa lagi duit dalam bank... kalau cukup, terus pergi beli... kalau tak cukup, aku buat buat tidur walaupun masa tu tengah drive! har har har


Bukan tanak cakap pasal kahwin dengan dia, cuma, bila sebut je pasal kahwin, macam macam dia request...
Ada ke patut dia nak suruh aku jerit kuat kuat masa nak melamar dia... macam ni...


" SUDI TAK AWAK JADI ISTERI SAYA !!! " dengar tak aku jerit? hah? kau dengar? Gila!






Gila apa aku nak buat macam tu... hilang suara aku nanti masa nak akad nikah depan tok kadi.. grrr
Bisik bisik je tak boleh ke? macam ni...


" Pssttt... dah ready belum untuk malam ni? " hihihi...






Hah... takdelah nampak sangat nak menunjuk kan? Bukannya aku bisik bisik sambil jelir lidah kat telinga dia pun, tu cerita malam nanti lah.. makan sup lidah baq ang! har har har...


Haritu aku ada tanya tunang aku tu, nanti kalau buat majlis sanding, ramai ke orang dia nak jemput... Dia cakap takdelah ramai sangat, dalam 1000 orang cukup lah... Kalau boleh, separuh daripada tetamu tu mesti artis... Gila baq ang!






Tengok ni, Nora Danish.. aku memang kenal dia, tapi belum tentu dia kenal aku...Macam mana nak jemput..


Satu perangai pelik tunang aku ni, dia suka benda yg rare... Benda yg kau orang takkan jumpa kat mana mana... uptown, downtown, semua takde jual bro..! Dia mintak cincin sebijik je, tapi bekas cincin kena besar gila... sumpah aku tak tipu dia punya besar tu, macam boleh muat kedai cincin tu sekali...






Tu baru cincin... Pasal baju pengantin pulak... Dia cakap nak tempah kat pereka fesyen yg buat baju kahwin Ayu, bini Tomok tu... Siapa yg buat baju tu pun dia tak tau, lepas tu nak tempah kat orang tu... Takkan nak suruh aku Google jugak orang tu... google google google... grrrrr!
Katanya baju pengantin si Ayu tu ohsem sangat.. nak tengok? meh....






Ohsem baq ang! Siang buat baju pengantin, malam nanti boleh buat cadar tilam... Jimat duit aku...


Hantaran? Mestilah ribu ribu... Kau ingat kahwin ni macam beli char kuew toew ke harga RM 3.50 campur udang 3 ekor tu? Kalau macam tu, tiap tiap hari aku kahwin... siap tambah lagi... Baru RM 7.00.. har har har... Aku ingat tanak bawak cash la duit hantaran tu... risau jugak... takut terbeli top up masa on the way nak pergi rumah pengantin perempuan tu.. hahaha... Pakai cek lagi bernas... nampak kaya lagi bergaya...






Dah boleh kahwin? Belum lagi bai..! Sekarang ni tunang aku bising pasal makanan time majlis nanti pulak... Majlis kahwin orang melayu, standard la kan makan nasi minyak, ayam masak merah, daging masak beriyani, tambah sikit kuah dalca, campur sayur timun potong panjang panjang yg rasa dia manis tu, last sekali renjis sedikit sambal belacan... perghhhhh... balik balik rumah kenyang sampai esok...


Ni tak, nak yg special lain dari orang lain, nak buat kambing golek bagai bagai semua tu... bukan ke lebih senang makan kalau kambing tu dah siap masak rendang, tulang dah buang siap siap... Ni kalau time tu lah baru nak golek golek , nak buang tulang lagi, bila nak makan?


Kambing golek golek manja


Satu lagi menu istimewa yg menghabiskan duit aku....


Ayam golek golek bermadu
Bila tetamu semua dah siap makan, dah kenyang, perut semua dah maju ke depan, mesti nak tengok pengantin bersanding pulak kan... mesti punya lah... takkan datang makan je kot... dah la makan free, masuk lah kejap jenguk jenguk pengantin... tengok pengantin punya pelamin besar mana... besar macam ni boleh tak?






Aku fully confirm kalau pelamin aku macam ni, aku dapat kasih sayang yg sempurna dari bini aku sampai ke hembusan nafas yg terakhir... Gila kau dia tak sayang kalau dapat bersanding kat pelamin macam pintu gerbang masuk zoo ni... Takyah hias bunga banyak banyak, hati dia dah berbunga duduk kat pintu gerbang ni... kan sayang kan? 


" Tidur luar malam ni ! grrrr " 




Kau nak tau, tunang aku cakap, " tak payah nak berangan lah  bang ! belajar pun tak habis lagi, nak majlis grand grand je... err.. tunang? confirm ke ni bang? har har har "


***********************************************************************************************************



Sebenarnya gambar gambar tu semua aku ambik dari Ministry Of Moment... Kau tau Ministry Of Moment tu apa? 


MINISTRY OF MOMENT ( MOM )


Satu kumpulan 'photographer' yg menunjukkan minat dalam mengumpul gambar gambar yg menarik serta lain dari yg lain.. Maksud mengumpul disitu adalah dengan menangkap gambar menggunakan bakat dan skill yg dimiliki oleh mereka mereka yg terlibat dalam kumpulan MOM tersebut... Mereka ingin mengembara mencari ilham serta menikmati pemandangan menarik dan indah di sekeliling dunia, dengan hanya berbekalkan azam, dan kamera, mereka sanggup meredah benua untuk mendapatkan apa yg mereka idamkan...


Kumpulan MOM ini juga banyak merakamkan detik detik manis dan indah pasangan pengantin yg mana mereka ingin mengabadikan kenangan pada hari hari bersejarah seperti hari persandingan, pernikahan, pertunangan serta hari hari sebelum perkahwinan ( pre- wedding lah tu bai )  


Aku sendiri yg baru berjinak jinak dengan dunia kamera ni, boleh cakap yg MOM ni, antara yg 'the best' punya kerja... Aku suka tengok tone warna yg digunakan untuk edit gambar gambar kahwin... Angle pada setiap gambar pun menunjukkan yg MOM ni memangg banyak buat research pasal gambar gambar event..  Idea diorang ni pun boleh tahan hebat... Mencurah curah ke ladang gandum nampaknya... Aku salute hasil kerja MOM ni... Diorang ni ada terlibat dengan majlis perkahwinan beberapa artis tanah air, macam Tomok, Lisa Surihani, Umie Aida, dan banyak lagi... So, kalau ramai artis yg memilih MOM ni untuk merakamkan detik detik manis diorang, ternyata MOM ni punya hasil kerja sangat 'Awesome'...  


Kahwin sekali je bro seumur hidup.. tu pun kalau jodoh panjang, kalau jodoh Double, kahwin 2 la jawabnya... so, 2 kali la kena panggil MOM ni untuk ambik gambar kahwin kali ke 2 tu.. ye dak bro?


So, kalau kau ada rasa berminat nak tolong anak bangsa sendiri maju kehadapan, boleh lah usha usha hasil kerja MOM ni kat Facebook diorang.. -MInistry of Moment- like sekali page diorang ni... perlu! har har har


Mana nak cari MOM ni?


kat sini bro...


MINISTRY OF MOMENT ( MOM )


Level 8,
Retail Office Block
Pavillion KL,
168 Jalan Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : 03- 91710707

MINISTRY OF MOMENT ( MOM ) STUDIO


6-3A Velodrome Biz Park
Jalan Dataran Velodrome
Bandar Tun Razak
56000 Kuala Lumpur


Email : admin@ministryofmoment.com
inquiry booking: inquiry@ministryofmoment.com


www. ministryofmoment.com



***********************************************************************************************************


Fuhhh... tinggi menggunung imaginasi aku... Nak pergi Bali punya pasal.. hah Bali? yes.. Bali bro...



Kau orang semua kena vote aku... kena hantar aku pergi Bali sana tu... Berbekalkan kamera DSLR yg aku beli sampai habis duit makan aku kat universiti tu, aku nak ambik gambar lawa lawa kat Bali sana tu, nanti kasi tunjuk kat Ahli Ministry Of Moment, mana tau ada kerja kosong ke kat sana.. kan bro bro sekalian? hehe


************************************************************************************************************
Best tak? cepat vote aku...


Macam mana nak vote? 


Like Page Ministry Of Moment ni kat Facebook, Klik sini


Lepas tu, pegi kat gambar header blog aku ni, Klik sini


Like gambar tu....

Pemenang dikira mengikut LIKE terbanyak...



Terima kasih u'olls





April 01, 2012

.: the satisfaction :.

Assalamualaikum...

Semalam tiba tiba aku bosan sebab apa entah. Bosan tu sampai tahap aku bukak google, aku search Google Image nama aku sendiri... Macam macam yg keluar... gambar bukan bukan pun banyak... macam celaka je.. tak masuk akal langsung... tolong lah jangan Google Image nama aku, mesti kau menyesal 3 minit...

Tengok gambar sendiri kat Google pun dah bosan, aku tutup Google, bukak nuffnang, website sharing sharing iklan kat blog aku ni... tengok earning aku dah berapa masyuk... macam biasa, kekal statik sampai ke usia tua... aku kecewa... tutup nuffnang tu...

Bukak twitter pulok... trending setiap hari bertukar tangan, tapi yg paling celakanya bila trending tu macam ni #DialogBilaJumpaEx... aku pun tak hingin la nak jumpa Ex aku tu... tak payah nak berdialog sangat la kan... ada orang tu bila jumpa Ex, mula lah nak kenang kisah kisah silam, kenangan manis kau dan aku, takkan terlupus, duri ranjau dalam bercinta, bla bla bla sha na na na na.... macam desperate sangat je kau ni? kan? har har har.. padan muka kau... okay, sila tutup twitter!

Facebook... jyeah... no comment... har har har

500px... website yg mana aku letak gambar gambar terbaik pada aku baq ang... pada pandangan mata aku je lah, mata kau mana lah aku tau kau menilai macam mana... sebenarnya dulu aku ada akaun Flickr, tau kan? tak tau? pergi Google sekarang!... Flickr tu satu je kelemahan dia, walaupun akaun aku free register, tapi bila sampai satu tahap, aku kena upgrade akaun aku jadi lebih bertenaga untuk terima gambar gambar yg lebih hebat.... so, aku beralih arah ke 500px... nampak macam banyak sangat je sampai 500.. apesal tak letak 24px ke, 118px ke... kan lagi ohsem..

Paling aku suka, bukak blog, update blog tapi tak pernah abes masa tu jugak.. biasanya kalau update blog, akan masuk dalam draft dulu, esok lusa atau minggu depan baru aku publish... nampak kan pemalas aku ni?

Last sekali, aku bukak youtube, dengar lagu... aku pemalas gila nak download lagu... bukak youtube je senang, dengar, hayati, dan pahamkan.. dah abes tutup je lah... kenapa last sekali aku bukak youtube? sebab bila dah abes dengar satu lagu, aku bukak movie, ancient Chinese punya martial arts... mantap.. berbaloi aku bayar kat streamyx tiap tiap bulan, tengok movie kat youtube tanpa buffering baq ang! setakat jackie chan, jet li, donnie yen, andy lau semua tu, semua aku kenal, cuma mereka mereka tu je yg tak kenal aku... har har har...

Aku habiskan masa berjam jam depan laptop aku ni, bukak semua website yg aku rasa best, boleh improve diri sendiri secara tak langsung kau tambah ilmu kat dada kau , tak kisah la dada kecik ke, dada besar ke, ilmu ku dapat sama je.. aku dapat kepuasan... kepuasan yg sejati... abadi... bole mati... mati kalau 24/7 duduk depan laptop je...

Jangan lah risau sangat kalau kau takde makwe atau pakwe, sekarang ni, internet segala-galanya... kau dapat kepuasan... best!

.: ini bukan racist :.

Assalamualaikum...

Semalam aku ada borak borak dengan sorang member aku... dia cina.. hensem.. kaya..bergaya sekali..
Dia belajar kat kolej swasta kat Pulau Pinang baq ang ni... Yelah, kaya kan, masuk je lah kolej swasta, kalau masuk ipta, nanti duit banyak banyak tu tak tau nak buat apa pulak...

Aku borak borak pasal life dia kat kolej tu... memang kaw kaw punye lah nak survive kat sana tu... masa belajar susah, nak exam lagi susah... kalau ada repeat paper, kena bayar ratus ratus untuk satu paper dan kena repeat balik sem... kalau ada 3,4 paper yg repeat, tak ke ribu ribu nak kena bayar?  kalau jenis yg nak habis cepat, tengah tengah exam untuk sem ni, esoknya dah start kelas sem baru, lusa pulak exam second paper... macam orang gila kan?

Cuba kau bayangkan, sem satu, kau amik 5,6 paper straight , lepas tu kau failed 4 paper, sem depan nak amik lagi 3,4 paper, campur dengan 4 paper yg kau failed tu, nak kena cover balik pointer kau lagi... baik kau pergi tolong bapak kau jual top up, daripada kau habiskan duit dia kat benda yg kau sia sia kan...

Tiba tiba aku tanya soalan yg aku rasa tak payah tanya pun takpe, tapi aku nak tanya jugak... lantak arh, nak jugak nak jugak *(sambil hentak kaki)... aku tanya kat dia, student melayu ramai tak belajar kat kolej tu, dia jawab, melayu ramai, tapi yg Islam sikit... hah! kau sentap tak dengar jawapan dia tu? mestilah sentap, kau kan melayu kafir, kira mix la tu... masa lahir kau Islam, kau membesar pun dalam keluarga Islam, tapi bila kau dah besar, nak sangat jadi kafir laknat...tapi  takpe, aku tak salahkan kau pun, kau bukan nak semua tu jadi kat kau pun kan... tu lah namanya hidup... kau paham?
har har har.. padan muka kau sentap gila kan...








March 24, 2012

.: roda :.

Assalamualaikum....

kenapa roda?

sebab roda tu bulat?

sebab hidup kita ni macam roda...

kadang kadang kita kat atas

kadang kita kat bawah

tapi aku selalu dekat bawah

dua kali je aku pernah ada kat atas

pertama masa umur 15 tahun

kedua masa umur 20 tahun

jarak tu makan masa 5 tahun untuk aku ada kat atas balik

tapi biasa la manusia kan

sekejap je ada kat atas

sebab masa kat atas tu

lupa yg aku pernah ada kat bawah dulu

jadi, aku jatuh dan terus jatuh

lepas tu jatuh lagi... dan lagi...

kawan kawan aku cakap torque tak cukup tinggi

nak pusingkan balik roda tu supaya ada kat atas balik

mungkin torque tu tahap iman aku kot

eh, kau tau apa tu torque?

ok, macam biasa, pergi google sekarang!

..............

sekarang dah tau kan?

bagus.

kau hebat sebab kau selalu kat atas

tapi kau tau tak maca mana kau selalu kat atas?

kau tengok kat bawah kau

siapa yg sokong kau

siapa yg sanggup jadi tiang nak sokong kau

semata mata nak kau kat atas

kau pikir kau hebat?

mungkin aku selalu jatuh

sebab takde siapa sokong aku

tapi aku merangkak, mengensot seorang diri

untuk aku naik atas balik

dengan usaha aku sendiri

aku merangkak sebab aku nak tengok

keluarga aku hidup senang tanpa aku perlu susahkan 

mak bapak aku sendiri

siang malam mereka kerja

siap buat overtime lagi

takkan aku senang senang nak sebat duit overtime bapak aku

melainkan keadaan yg sangat sangat terdesak

aku terpaksa tebalkan muka sendiri

walaupun dengan mak bapak sendiri

untuk mintak ehsan dari mereka

terima kasih ibu abah <3

eh, macam mana tiba tiba boleh masuk pasal mak bapak aku ni?

ok, sebenarnya aku rindu sangat sangat kat diorang

sebab dah 3 bulan aku tak balik rumah

kbye


March 04, 2012

.: old bicycle in High Dynamic Range :.

Assalamualaikum...


Thanks to those who give me strength to work this out... btw, it just an ordinary editing, there's a lot of things that i have to learn about photo editing.. many more.. 

When the first time i'm using the Photoshop, i know nothing... every single button make me crazy to learn... it such a bullshit... but, many people talked, there's a gift in every person... they don't know what is it, but one day, you'll find what is the gift from the God for yourself... seriously, i've fallen in love with these things since the first time i work on Photoshop..

thank you Photoshop, Photomatix, Toshiba, AVF, Nikon, and all my fellow friends...
all of you give a new style in my life, teach me on how to survive, teach me on how to live with a colorful of life, the most i have to thank is to the creator of this universe, Allah S.W.T that give me life in this world..



March 03, 2012

.: high dynamic range :.

Assalamualaikum...


7 different exposure - Photomatix - tone mapping - Photoshop - color tone- brightness - done!

Aku pernah belajar photo editting dengan sorang kawan aku ni, Hariz Azman | Photography, dia pesan kat aku, kalau edit gambar, jangan terlalu ikut nafsu, pelan pelan kayuh, banyak refer kat gambar gambar yg high ranking, high profile, cuba cari cara nak buat gambar tu jadi sama macam gambar yg kita refer tu.

Jangan takut, jangan segan nak up gambar kat internet, fb ke, twitter ke, flickr etc. mintak komen & pendapat daripada orang ramai, especially yg professional, mereka mereka tau kekurangan atau kelebihan sesuatu gambar tu.. dari situ kau belajar macam mana nak perbaiki kesilapan, kekurangan yg ada kat gambar tu... kalau kau tak pernah berhenti usha awek, takkan edit satu gambar tak jadi terus kau give up. kan? 

aku dengan kau sama sama nak belajar.. kita kongsi ilmu, kongsi idea, kongsi minat yg sama... tu semua anugerah dari Allah... syukur alhamdulillah!


February 29, 2012

.: 27022012 :.

Assalamualaikum....

aku dah officially 22 tahun... Alhamdulillah... masih diberi peluang untuk meneruskan sisa sisa hidup yg lemah ini... sempena 27 febuari yg lepas, aku cukup 22 tahun... supaya hidup aku menjadi lebih bermakna dengan bertemankan family tersayang.. har har har..

Minggu ni aku start test, next week final exang pulok... so, aku kasi blog ni tido kejap... nanti dah balik cuti, aku kejut balik... hehe

Lagipun aku malas nak taip taip sambil hafal formula.. rasa macam hebat sangat la pulak buat 2 kerja dalam satu masa.. tanak la tunjuk sangat hebat tu... riak takbur pulak nanti kan.. okay, aku bergurau je... itu gurauan sempena 22 tahun ni.. kena la advanced sikit kan, takkan nak duduk kat takuk lama lagi...

kbai~

February 24, 2012

.: mereka sama sahaja :.

Assalamualaikum....

Kau nak tau siapa yg sama?

Perempuan Islam yg free hair dengan lelaki Islam yg hisap rokok...

kenapa?

Perempuan Islam diwajibkan bertudung dan sekaligus diwajibkan menutup aurat daripada pandangan orang bukan muhrim... Tidak menutup aurat itu adalah satu dosa... Walaupun ia hanya dosa kecil, tapi sekecil kecil dosa mampu untuk membinasakan kita kat akhirat nanti...

Kau dah tau free hair tu dosa, kau tetap buat jugak kan... alasan kau, belum bersedia nak bertudung, belum dapat hidayah, sekarang ni muda lagi, dan banyak lagi alasan yg kau bagi... bagus... lagi banyak alasan kau bagi, lagi bertepek tepek la dosa kat kau...

Kau tau tak... selagi kau free hair, selagi tu lah kau heret bapak kau masuk neraka... kau buktikan kat semua orang yg bapak kau tak berjaya mendidik kau jadi anak yg soleh... suka kan?

Lelaki Islam juga diwajibkan menutup aurat... sama macam Perempuan Islam... tapi lelaki ni tambah lagi satu masalah... hisap rokok... baru baru ni jugak, tapi takdelah baru sangat, fatwa dah dikeluarkan, merokok itu haram... sebabnya? benda benda yg memudaratkan kesihatan itu haram... bila kau hisap rokok, kau memudaratkan diri kau sendiri, kau bagi jantung kau sakit, paru paru kau, banyak lagi lah organ organ badan kau akan sakit... mula mula hisap memang kau tak nampak, tapi kesannya kau akan rasa masa kau dah tua nanti.. itu pun kalau kau sempat tua lah, kalau muda muda lagi ajal kau dah sampai, bye bye lah bang!...

Kau tau haram ? masa tengah buat dosa, kau tak reti sebut haram, tapi bila nampak member kau sendiri minum arak, reti pulak kau sebut haram kan? kau jangan nak terasa sebab benda tu kau buat dan kau tau haram...

Aku sendiri hisap rokok... aku harap lepas aku share benda ni, aku boleh berhenti hisap rokok... haram... berdosa...

Walaupun kau selalu buat dosa, tapi sekurang kurangnya kau sedar diri nak kurangkan dosa tu, kalau kau start pakai tudung dan tutup aurat yg lain, dan kau berhenti rokok, dosa untuk tu, dah takde kat kau... lepas ni kau boleh fokus nak kurangkan dosa yg lain lain pulak...

Bukan mahal sangat pon tudung tu...

Kan boleh jadi kaya kalau kau tak beli rokok...

*pasal dosa tu kecik atau besar, kalau aku ada salah, tolong betulkan...

terima kasih...








February 22, 2012

.: cuci muka :.

Assalamualaikum...

Semalam aku pergi Watson, ya.. watson, tempat jual barang barang kesihatan serta kecantikan serta juga perhiasan diri seperti minyak rambut mahal, perfume mahal, cuci muka mahal mahal, dan semuanya mahal mahal belaka... termasuklah air mineral yg kalau kat kedai runcit biasanya dijual pada harga RM 1 dan di watson akan jual RM1.50.. mahal kan...

Aku masuk dengan kaki kanan, terus menuju ke area barang barang cuci muka yg mahal mahal baq ang!... tiba tiba aku jadi noob pulak nak pilih cuci muka apa paling baik untuk kasi bersih muka aku dari sebarang anasir anasir negatif... dah 15 minit aku belek belek, aku give up, aku pergi tanya akak promoter tu, mungkin dia lebih arif pasal cuci muka ni walaupun nama aku sendiri arif, tapi aku kurang arif bab bab kecantikan wajah ni...

" kak kak, cuci muka mana ek, kalau saya pakai, boleh bersihkan muka saya ni?"

" ermmm... pernah try guna Garnia Men? "

" belom lagi kak, bagus ke yg tu?"

" setakat ni ramai yg bagi feedback cakap okay je yg tu"

" kalau tak okay jugak macam mana kak?"

" dik, lagi bagus kalau adik lebihkan wuduk daripada cuci muka yg mahal mahal ni dik"

"???"

" akak main main aje.... hahahah"

Terus aku balik, keluar kedai kaki kiri, tak jadi beli apa apa, balik terus sembahyang zohor...

February 21, 2012

.: we go to the second level :.

Assalamualaikum.... 

Sekadar nak berkongsi bakat dan memajukan diri sendiri,
mencari idea serta menuntut ilmu fotografi yg tak ternilai hasilnya,
mencari kesempurnaan dalam setiap segi fotografi, 
mempelajari setiap teknik yg ada, mencuba serta mengolah
menggunakan bakat sendiri yg tak seberapa ni...




Kenapa perlu ada sifat dengki mendengki antara satu sama lain,
biarlah kalau gambar kau tak sehebat mana pun, janji itu
hasil dari diri kau sendiri, kau tak plagiat hasil orang,
kau tak ciplak idea orang, kau tak kutuk orang lain pun..
kau bagus, kau berani, kau kental baq ang! 
memang, aku pun baru je masuk bidang ni,
ilmu yg aku ada baru 10%, tapi aku senang berkongsi
dengan orang lain, kongsi ilmu yg aku ada
walaupun sikit, tapi besar impaknya daripada kau
tak tahu lansung kan? tak ea? okay, sukati kau..
kau simpan ilmu tu, kau kedekut, kau boleh mampus
tak kemana pun kau nanti...

tapi, kalau kau tiba tiba datang nak turun ilmu,
meh sini meh
...


Gambar macam ni aku baru je belajar macam mana nak dapatkan
olahan 'High Dynamic Range'.. tapi yg ni belum jadi lagi sebenarnya,
banyak lagi yg aku kena baiki...


sekian terima kasih...

February 10, 2012

.: hidup tak pernah puas :.

Assalamualaikum...


Lumrah la kan hidup ni... kalau ada seringgit , mesti nak 2 ringgit punya lah... kalau ada kasut sebelah, mesti nak yg sebelah lagi... kalau ada kertas , mesti nak pen dan liquid paper... memang semua orang tak pernah puas dengan apa yg diorang ada... kau pun sama kan? aku tau sebab aku tak rasa puas lagi dengan apa yg aku ada... 

Semalam aku beli nasi goreng sebab aku lapar sangat... dapat nasi goreng pon jadilah, boleh hilangkan lapar ni... tengah tengah makan nasi goreng tu.. ermm... kalau ada telur goreng pon cun jugak ni... aku goreng telur dadar sebijik.... *pfffttttt (bunyi telur dadar masuk dalam pinggan) makan lagi 2,3 suap , eh, letak sos sikit la kat telur ni.. sedapnyaa... errr... kan best kalau ada ayam goreng... aku amik ayam goreng bawah tudung saji, mana datang ayam goreng tu pon aku tak tau... nyum..nyum.... ayam banyak lagi ni.. nasi dah nak habis, tambah nasi la sikit... nasi pulak terlebih, ayam dah nak habis ni, telur pon dah tinggal sikit, goreng lagi sebijik la telur... eh, ada ayam lagi seketul , aku pon tak tau mana datang ayam lagi seketul tu... 

Nampak kan? aku sendiri tak pernah puas apa yg aku ada, semua manusia sama je , jangan cakap tak, sebab dah ramai aku jumpa manusia manusia macam aku ni.... tak puas!

Ingat, kepuasan tak bergantung pada kebesaran, ia bergantung pada tumbesaran... tak paham? tu lah, kecik kecik tanak mampos, dah besar lembab pulak.. hahahah!

.: senang :.

Assalamualaikum.....

Kau tau tak, takde benda kat dunia ni yg senang? tau tak? tak kan? tu lah, mak kau hantar pergi sekolah, kau ponteng, pergi lepak kat CC main game online bodo tu sambil makan twisties... Twisties tu pun kau hutang sebab kedai tu member kau yg jaga... Loser!

Mana ada benda yg senang... semua susah... nak makan, memang lah nampak macam senang, tapi makanan tu kau kena beli, beli mesti guna duit, duit mana nak dapat? takde duit tak boleh beli makanan... nak cari duit punya lah susah, nak kena kerja, kena usaha, baru boleh dapat duit.... kau ingat senang senang je ke orang nak bagi kau duit? keluar rumah, baru jalan 2, 3 tapak, tiba tiba ada pakcik hulur kau seribu...eh, bukan seribu duit Saidina lah, duit betul... ada macam tu? takde kan.. haaaa

Kalau cakap pasal duit, kau memang tak kesah sangat la kan... duduk rumah goyang kaki, bapak kau bagi duit, goyang kaki lagi, mak kau pulak bagi duit, goyang kaki lagi, papppp! kena tetak kat dahi sebab mak bapak kau pun sedar diri yg kau tu asyik keje mintak duit je, belajar malas, kerja malas, habiskan duit je yg rajin... Mak bapak kau kaya takpelah, hari ni dapat seratus, malam nanti dah habis, esok mintak lagi seratus, malam esok habis, lusa mintak lagi , habis je terus mintak, bila mintak je terus dapat , eh, mak bapak kau tu jenis apa hah? sehari je kau boleh habiskan seratus... nak mampos ea?

Setiap hari kau dapat seratus, tapi bila sampai time belajar? haram.... Belajar? kau ingat senang jugak ke macam mak bapak kau bagi seratus setiap hari tu? Belajar ni susah tau tak... kau kena tau kenapa mak bapak kau hantar kau masuk tadika dulu, bukan daftar kan kau terus kat uitm... kau kena amik tau semua tu... kau kena lalui pembelajaran zaman kanak kanak kau, zaman budak budak, zaman remaja, zaman golongan belia, err yg macam Belia Benci Dadah tu, last sekali zaman abang abang... err maksudnya zaman kau dah nak grad tu lah... bukannya senang tau tak! haaaa marah ni.. nampak tak ada tanda seru tadi... ! ! ! haaaa...

Hidup ni tak semuanya mudah, semua perlukan usaha dan pengorbanan , jangan risau, kau takkan terkorban selagi kau berusaha keras sekeras keras bapok di tepi jalan, kau mampu nak ubah nasib hidup kau kalau kau usaha nak ubah nasib diri kau sendiri.... tengok, senang je kan? har har har

February 03, 2012

.: a heart without blood :.

Assalamualaikum....

Kau ada Heart ? bentuk heart macam ni  ------>  [ <3 ] bentuk ni lah yg aku pikir dari kecik sampai sekolah rendah darjah 4 yg bentuk heart macam tu

Masa aku belajar kelas sains , cikgu panggil nama aku suruh aku tunjukkan yg mana satu heart kat bahagian badan manusia.. err.. kau mesti ada masuk makmal sains yg ade patung dah siap kena bedah sebab nak tunjukkan organ dalaman manusia kan?  okay, kat patung tu lah aku kena tunjukkan kat kawan kawan kelas aku, heart yg mana satu.... puas aku belek belek patung tu , aku macam tak jumpa pulak mana heart manusia... Last last, aku mintak kebenaran kat cikgu , aku cakp aku nak lukis heart tu, sebab aku tak jumpa kat patung tu...  aku pun lukis la bentuk heart tu....




tadaaaaa......





Semua orang gelak kan aku sebab diorang ingat aku ada affair dengan cikgu tu... baru darjah 4 kot , apa itu 69 pun aku tak tau... seminggu aku masuk kelas jadi orang bisu....

January 30, 2012

.: Belum lagi :.

Assalamualaikum....


it just a beginning... 
i can hope, but i can't be there
if someones has taken it earlier
i just put a word deep in my heart
'Be Patient'
and i know, Allah loves people who patient

the love story is just like in wonderland
you play with it, you enjoy and you have fun
 it will not stay longer but
 if you create it in your heart
it will last longer and forever
be strong arif zakwan, you will never loose!


January 26, 2012

.: perasaan itu datang dan pergi :.

Assalamualaikum....


i am speechless about feeling
there's nothing i can do except
pray for my best... only my best..
thank you... 

January 22, 2012

.: meow :.

Assalamualaikum....

" takkan kucing nak menjerit kalau kau tak pijak ekor dia "

" kalau takde angin , takkan pokok boleh bergoyang "
tanya sama pokok.... lalalalala~

" kalau kau tak malas , mesti kau boleh dapat anugerah naib canselor "

" kalau kau tak ugut Datuk Najib , takkan polis cari kau "

" kalau tak dapat baucer RM 200 , macam mana nak beli buku "


Nampak kan? apa je yg jadi mesti ada sebab... walaupun kau tahu itu adalah Qada' serta Qadar dari Allah, tapi Allah menjadikan satu sebab untuk sesuatu itu berlaku.... kalau takde sebab, kang mula lah, masing masing update blog cakap " agenda illuminati " lah, pastu ada yg semangat kol Harian Metro suruh datang rumah sebab " ada benda ajaib berlaku pada petang semalam di kampung saya " lepas tu esok pulak keluar kat youtube " ajaib PARODY" dangggg! boleh pengsan dowh...

semua yg berlaku ada hikmahnya

Pernah tak kau sematkan ayat ni kat lubuk hati kau yg dalam dalam tu? mesti jarang jarang je kan... aku tau.. aku pun manusia biasa macam kau jugak... yg tak pernah sematkan ayat tu kat lubuk hati aku yg dalam dalam ni...

Biasa lah manusia macam kau... tak kena lagi, memang takde hikmah kau dapat... kang kalau dah kena, hambek kau ayat tu , berjoget joget kat lubuk hati kau yg dalam dalam tu... sedap kan?

Kau tak payah nak risau risau sangat lah.... apa yg jadi semua tu ada hikmah tersendiri... jangan dok kalut kalut nak KB MALL untuk bunuh diri, just let it go and follow the flow...
Allah tak suka hambaNYA tidak berusaha.... usaha itu tangga kejayaan... nak berumah tangga pun kira usaha jugak, kalau dah berjaya berumah tangga, kira dah dapat kejayaan lah tu.... kan?

sengal lah kau~

January 19, 2012

.: Terima Kasih Datuk Najib :.


Assalamualaikum....
dengan ini aku nak bagitau yg aku dan kawan kawan aku
dah gunakan baucar 1 Malaysia yg Datuk Najib bagi tu
dengan telus dan bijaksana baq ang!
Seorang pelajar dapat RM 200 untuk beli buku ,
buku buku ilmiah dan alat tulis..
ada student student yg bangang pergi jual baucar tu,
jual kat Mudah.my pulak tu...
kalau lah Datuk Najib dapat tau, mesti dia sedih...
penat penat kerja jadi perdana menteri nak cari duit, 
nak bagi kat anak anak bangsa Malaysia ni, 
suruh semangat sikit belajar, berjaya boleh jadi macam dia,
har har har

Apa apa pun, terima kasih atas bantuan yg tak seberapa ni,
kami sangat sangat puas hati...

harap harap tahun depan punya bajet, 
bukan dapat 200 hengget, tapi
dapat masa setengah jam, boleh amik apa apa je
kat dalam Popular Bookstore PERCUMA! kan best..
kan Datuk kan? main Golf ea esok petang.. 
yepiiiiiii!



January 17, 2012

January 09, 2012

.: sempurna :.

Assalamualaikum....

Kau perasan tak entri aku yg sebelum ni pasal fotografi? perasan tak? tak perasan? yelah, kau perasan kau sorang je yg comel kan... its okay... aku consider sikit... hari ni nak bercerita pulak... malas nak edit edit gambar, bukan apa, penat lah nak bermain dengan teknologi menipu tu... rasa macam buat dosa overtime je...

Kau tau tak yg takde siapa pun yg sempurna dalam dunia ni? walaupun kau orang kaya, ada rumah besar sebelah ada swimming pool, kereta bapak punya banyak, bini kau lawa habis, tapi kau takde anak.. tak sempurna kan hidup? nak contoh lagi? okay... ermmm... walaupun kau anak orang kaya, nak apa je semua dapat, dapat belajar kat oversea sana tu walaupun hanya Indonesia, tapi muka kau pecah tade seorang awek pon nak kat kau even awek tu muka macam amah orang gaji kat Malaysia ni.. tak sempurna kan? haaaa....

nak contoh lagi ke? tengok lah diri kau sendiri... kan senang~

Aku sendiri pun sedar yg diri aku takdelah sempurna mana pun, cuma aku bersyukur dikurniakan keluarga dan kawan yg sentiasa ade dengan aku dan sokong aku... kau ada? mesti ada jugak kan? huntunglah kau... brrrr~

Bila rasa diri sendiri pun dah tak sempurna, tak payah la nak mimpi cari pasangan yg sempurna sangat sangat sebab sempurna macam mana pun dia, ada sikit kecacatan yg kau akan jumpa satu masa nanti... itu yg kau cakap sempurna? boleh jalan laju laju lah...



cuma kau kena tahu satu je, manusia ini adalah makhluk yg sesempurna kejadian tahu!

January 07, 2012

.: mani mani manipulation :.


Alhamdulillah....
Dengan ber tema kan 'idea datang bergolek' serta 
'bosan tekan kalkulator jawab soalan past year'
aku hasilkan seni yg kurang menjadi ni
nah hambek kau!
pheewwww~



okay... jujur dari hati yg hancur ni, aku sendiri tak puas hati lagi dengan hasil
kerja budak engineering ni... apa yg aku tak puas hati ada 3 bahagian ;

1. bahagian mata
2. dahi
3. cara pancutan air tu keluar

tapi yelah kan... tahap aku sekarang mungkin sampai situ sahaja..
banyak lagi yg aku kena perbaiki lepas ni... nice kan aku?
ada jugaklah rasa nak perbaiki diri... hahaha


perbezaan gambar asal dengan lepas edit.

kepada abam abam photografi + editing + mani mani manipulasi
sila komen serta beri tunjuk ajar yg se molek molek nya lah kan..
kan nice kalau berkongsi ilmu.. keh3..

challlooooo~

January 06, 2012

.: dunia ini sederhana kecil :.


Hasil daripada pemerhatian aku , aku perhati betu betul, aku usha habis habis
akhirnya aku dapat... bukan macam budak budak baru nak up tu, duduk
tepi tembok, usha awek lurah belah belah jalan kangkang, lepas tu
suwit macam awek tu tikus mondok je kan...

Kota Iskandar 
in Planet effect


Location : Kota Iskandar, Iskandar Malaysia, Johor Bahru, Johor

January 05, 2012

.: Kota Iskandar :.


Alhamdulillah... masa cuti aku tak terbuang macam orang orang bangang
pergi lepak kat tepi tepi shopping complex lepas tu hisap rokok
berbatang batang sambil korek hidung lepas tu selet kat tembok.

Introducing...
Iskandar Malaysia
freshly born in the middle of hectic city of
Johor Bahru, Johor Darul Ta'zim

nak tengok yg lebih clear sila klik link kat bawah ni
kalau tak clear jugak, sapu muka kau
dengan air yassin










.: 2012 :.

Assalamualaikum....

Selamat ber Dua Ribu Dua Belas semua

Selamat Tahun Baru... 2012 ye dak? hah... baik baik sikit dengan tahun ni... jangan tahyul sangat lah nak percaya cerita cerita kafir laknat tu , apa, world ends in 2012 kan?  hah... aku tau grammar aku tak hebat macam kau, aku pon tak sure la end ke ends... macam same je... tak kena pergi mahkamah pon kalau salah  kan? kira ok la ni daripada kau malu sangat nak tulis english sebab takut salah... takut kat Allah je sudah...

Baru aku sedar dah lambat nak wish tahun baru ni... tapi apa aku kisah, lambat wish pun, tapi sembahyang jangan lambat sudah,, ye dak? ok itu sweet talker namanya..

Apa azam kau tahun ni? 
ni lah soalan paling bodoh pernah aku dengar... dari aku belum lahir, sampai aku dah lahir, soalan yg sama je kau tanya kan? azam kau macam mana pulak? asyik dok tanya tanya orang je, kau ada azam ke hah? segelintir gadis gadis urban howt nak buat kelakar kat fesbuk bagitau yg tahun ni azam nak cari boyfriend nama Azam.. itu shit ok? kau tau orang yg nama Azam ni adalah seorang yg determined, resolved... erm... kau tau ke nak translate makna makna bahasa illuminati ni? kau kan hebat speaking wahai gadis gadis howt urban...  kau cari Agama kau dulu baru boleh cari boyfriend nama Azam.. paham?

Apa azam kau tahun ni?
kau tanya lagi azam tahun baru? ok, aku considered sikit lah... azam tahun lepas kau dah tercapai? berapa banyak duit jantan kau dah kebas? tu azam kau 3 tahun dulu kan? dah cukup belom nak buat pergi haji? belom kan? takpe, dewasa kini, berlambak jantan jantan tua ganyut yg kaya raya... kau bole goda diorang lepas tu kaut untung juta juta... itu azam kau kan? fine...

Apa azam kau tahun ni?
kau nak tanya lagi soalan bangang ni? ok.. bak sini muka kau... aku tolong cerminkan... ke nak aku pakaikan kau telekung? ke memang azam tahun baru nak start pakai telekung? ok, itu sangat nice bagi aku... kau memang bagus... yelah, kau kan howt, hebat, sentap lagi tu...

Apa dia? nak berhenti rokok sempena tahun 2012 ni? kan bagus kalau 2011 lagi kau dah berhenti , kan lebih nice bakal mak mertua kau pandang kau... rase secure jugak lah dia, takyah susah susah nak kesian kat anak perempuan dia yg muda muda dah jadi janda tu kan... nanti bila dah jadi janda, habis semua tudung tah kemana, baju pun dah macam budak budak lepak kat central market tu cari customer.. kan susah...
nak senang? cari je laki yg tak smoking, duit tu boleh kau buat beli handbag kan...


kan lebih baik kau tadah tangan mohon kat Allah, bersyukur kau masih mampu baca blog aku ni pada tahun baru yg mulia ni... selamat mencapai azam azam haprak kau tu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang