nak menang keris model baru? klik sini.

November 27, 2011

.: Solat itu Tiang Agama :.

Assalamualaikum..... (sambil pakai kopiah)

Hai everybadi.... subuh sudahkah kau padi tadi? tidak? adakah kerana malam tadi mimpi yg sangat indah dan kau malas nak mandi wajib sebab pagi pagi sejuk sangat... Bodoh buat kau... seratus peratus Bodoh... bole pegi mampos sebelum masuk waktu Isyak kejap lagi...

Kau tau kan solat itu tiang agama?
tak tau? sebab kau leka dengan awek hot urban kau tu kot....

ok, kita ambik satu contoh yg simple dan mudah... sebuah rumah harus mempunyai tiang agar dapat membina di atasnya bumbung agar kita dapat berteduh dari panas dan hujan... tiang tu jugak beraksi sebagai penahan daripada rumah itu roboh dan ranap... tanpa tiang, maka robohlah rumah itu... sekian..

Tanpa solat, Agama kita runtuh... sama la jugak macam kau runtuh dengan awek awek kau kat tengah bandar sana tu... masa mula mula kenal, masing masing jaga solat serta saling mengingati antara satu sama lain.... bila dah pandai keluar merayau, kau dengan dia sama sama runtuh dalam punggung wayang tu tengok cerita cinta yg ada banyak adegan cium cium punggung...

Aku ada satu fakta nak share dengan korang korang semua... harap ambil perhatian yg secukupnya dan sewajarnya... sape taknak baca, pegi mampos cepat cepat.. tak payah tambah dosa lagi...

benda ni berdasarkan pengiraan rambang sahaja okay..

1 hari ada 24 jam  x 60 minit  = 1440 minit Sehari
1440 minit  x 7 hari  = 10080 minit Seminggu
10080 minit  x 4 minggu  = 40320 minit Sebulan
40320 minit  x 12 bulan  = 483840 minit Setahun
483840 minit  x 62 tahun = 29998080 minit Seumur Hidup

Solat 5 waktu sehari memang wajib... CONTOH lah kau ambik masa 5 minit untuk solat satu waktu sendirian campur doa dan mintak ampun...

5 minit  x  5 waktu  =  25 minit Sehari
25 minit  x  7 hari  = 175 minit Seminggu
175 minit  x 4 minggu =  700 minit Sebulan
700 minit  x 12 bulan = 8400 minit Setahun

CONTOH lah usia umat manusia sama seperti Nabi Muhammad S.A.W iaitu 62 tahun..

8400 minit  x 62 tahun  = 520800 minit Seumur Hidup


nampak tak? 


kau hanya menggunakan 520800 minit daripada 29998080 minit dari hidup kau untuk menunaikan kewajipan yg wajib ni... masih tak insaf? ok, dah masuk waktu Isyak.. dah bole pegi mampos laju laju...














*kalau aku ada salah kira, kau kira balik sendiri okay? amik kalkulator canggih kau tu...


usia Nabi Muhammad wafat tu pun kalau aku salah tulis, maaf yee...


renung renung kan lah sampai tembus laptop kau yg canggih tu tapi tak boleh nak connect internet~

2 comments:

blog-tips-kurus said...

bagus analisis ini. moga jadi ikhtibar.. :)

Panglima Arep said...

@blogtipslurus
Insyallah.. mudah2an yee...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang