nak menang keris model baru? klik sini.

October 14, 2011

.: susah tu sebenarnya senang :.

Assalamualaikum...

Hari ni dah masuk hari yg ke-3 aku duduk kat rumah sempena cuti semester.. Alhamdulillah, selesai jugak semester 4.. rasa kejap je nak habiskan satu semester tu, lagi-lagi kalau semester tu ada banyak cuti, macam semester 4, cuti midsem dengan cuti raya, minggu kuliah dikurangkan, so, kejap la kan?..

Cuti kali ni, aku ada tanggungjawab besar kat rumah.. nak kena jadi cikgu tusyen untuk adik aku sorang tu, dia nak SPM tahun ni, takyah tahun sangat lah kan, bulan depan je pon SPM nak start dah.. Awal-awal lagi parents aku dah pesan kat aku, balik cuti nanti, kena tengok-tengokkan adik tu, dia nak SPM, sekali ni je SPM.. so, dengan akurnya aku sambut tanggungjawab tu dengan hati yg terbuka..

Setakat ni, aku belum start lagi jadi cikgu, penat duk penang tak hilang lagi nih, so, bagi alasan kat parents aku yg aku nak rehat dulu, minggu depan baru start bukak kelas.. bukan apa, aku dah 4 tahun tinggalkan buku sekolah, bukan tak ingat lansung, tapi banyak yg dah lupa, so aku sendiri kena study balik subjek apa yg adik aku amik kat sekolah, yg mane same dengan aku, senang la nak ajar kan..

Bila aku mula bukak balik buku-buku sekolah menengah, rasa macam menyesal je tak belajar rajin-rajin dulu, nak tau kenapa? sebab bila aku tengok balik subjek tu, rasa macam senang sangat kalau aku belajar rajin-rajin dulu, tapi masa aku struggle nak SPM dulu, aku rasa subjek SPM la paling susah kat dunia ni, rasa macam tak patot je kerajaan sediakan silibus pelajaran macam tu.. tapi tu lah, lumrah hidup manusia kan, bila dah lepas, baru nak menyesal, tak de guna nya pun kan.. takpelah, hidup perlu diteruskan, yg mana aku belajar sekarang ni pun, susah jugak, tapi aku kena lah ami pengajaran yg lepas supaya aku tak rasa menyesal lagi macam sekarang ni.. cita-cita aku kena capai jugak, tanpa cita-cita, aku takkan berjaya...

*******************************************************

tak semua benda kat dunia ni senang melainkan kita berusaha untuk mencapainya,
tanpa usaha, kita takkan berjaya, sampai bila-bila lah kita kat takuk yg lama..

kbai~

4 comments:

Abang Zam said...

lu ni sbenarnye pandai
malas lebih

Panglima Arep said...

@abg zam ; haha betul, malas tu dr dulu lg tak boleh nk dibendung.. kah3

eika rosli said...

heheh spm susah oww . -.- abg ni stdy keh ?egt keje >.<"

Panglima Arep said...

@eika rosli
study lg lerr.. kejar cita2 dulu dik... hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang