nak menang keris model baru? klik sini.

August 12, 2011

.: Saya dan Ramadhan :.

Assalamualaikum...

Hai orang Malaysia yg berpuasa dan berbilang kaum...!!!
berbilang-bilang gamaknya kaum di Malaysia ni.
tapi... sorry to say lah.... time2 puasa macam ni,
orang yg puasa tahan je lah tengok orang tak puasa
makan cendol pukul 12 tengahari...
HAHA.... sabar je lah.. dugaan...
sesunggunya Allah sayang pada hambaNya 
yg sabar.... kih3...


mamak tengah goreng ayam madu 

Sedar tak sedar, dah nak masuk setengah bulan
Ramadhan kite berpuasa ek.. korang sedar tak?
ke main redah je pagi2 bangun sahur, pastu tido..
bangun2 je dah azan maghrib terus bukak puasa.
HAHA.... maka celakalah engkau wahai manusia....

Lagi celaka kalau korang pergi bazar ramadhan dewasa kini.
kenapa celaka pulak panglima? ade yg tak kena ke?
dewasa kini, kalau korang pergi bazar, korang
bukan saje dihidangkan dgn juadah2 berbuka puasa,
malah korang akan dihidangkan dengan aurat2
wanita yg berbaju ketat... ade pulak tu, sampai
nak tertumpah susu die... abes basah jalanan itu..
licin pulak nanti... ish3...
ade tu pulak dah la gemok, pegi pakai legging
kaler pink, sumpah penat laki die nak kutip
lemak2 peha die kalau legging tu koyak...
astaghfirullah.....(sambil tangan main tasbih)




Tiba2 teringat zaman aku kecik2 dulu bile nak puasa..
kalau nak ikotkan, aku memang liat giler nak semayang,
yelah, mase tu punyer pikir, kena tengok kartun abes dulu
baru pergi semayang, takpun bila kartun tu dah abes,
buat2 lupe yg aku belom semayang.. HAHA..
sumpah mase tu aku jahil giler bab2 agama ni..
tapi sekarang Alhamdulillah.... cuma terawih je jarang pergi..
tapi bila time Ramadhan menjelma je, aku lah orang paling rajin
pergi amik wuduk... baru je dengar azan, berlari2
pergi bilik air sebab nak amik wuduk...
mase dengar azan tu, punyelah lega sebab
mase tengah amik wuduk tu, aku telan
4,5 teguk jugak air paip.. puasa punye pasal
terpaksa buat macam tu... janji aku tak korek hidung. KAH3...
aku rase mase tu aku lah anak kesayangan mak bapak aku
sebab kecik2 lagi dah rajin semayang,
dah besar nanti confirm jadi imam besar masjid Putrajaya...
HAHA...




Sekarang ni dah besar, puasa pon dah mula penuh
sejak darjah 2... mase darjah 2 tu kalau puasa penuh
aku dijanjikan dengan habuan yg lumayan..
Kasut Raya Berlampu ketika berjalan..
perghhh... giler kau nak tolak habuan tu,
nanti kalau jalan2 raya dengan kawan2,
takde awek nak jalan sebelah aku
kalau kasut takde lampu kelip-kelip...
tapi bila dah masuk tingkatan 1, aku tanye bapak aku,

"bah, tahun ni kalau puasa penuh dapat ape pulak?"
"dapat pahala ngah (sambil usap umbun kepala aku)"
aku tunduk membisu tanda insaf....
alhamdulillah sekarang aku dah jadi manusia...
teeeett....:P



Tapi bila dah besar ni, dah berakal nak pikir secara matang,
jumpa pulak perangai pelik2 kat luar sane..
ade yg perempuan freehair tu bila tanye die kenapa puasa,
die cakap suruhan Allah, Rukun Islam harus dipatuhi
kerana kita seorang Islam katanya.
Tapi bila tanye die kenapa tak pakai tudung,
kan bertudung tu suruhan Allah jugak,
pastu die cakap tu hak masing2, jangan nak sebok.
~ tuuuut.... kubur masing2, 
lu jawab lah sendiri dengan Tuhan..
HAHAHA.....


Tapi Alhamdulillah lah... even tak bertudung pon,
tapi still larat nak angkat bontot dan berjalan
menuju ke rumah Allah lepas isyak... terawih la tu...
buat 8 rakaat pon takpe, janji buat...
setahun sekali je terawih ni, bukan selalu pon..
kalau yg wajib kita dah tunaikan, ape lah salahnya
tunaikan yg sunat pulak, free2 je Allah nak bagi pahala bulan ni.
tak nak ke???

selamat berpuasa kawan-kawan
yg kena ikat tu setan
nafsu ade lagi dalam diri
:)


1 comment:

biawak goreng said...

betul3... hehehe sekarang pose penuh x rip? terawih 20? kih3 selamat berpuase~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang