nak menang keris model baru? klik sini.

June 01, 2011

.: lelaki cemburu tak bertempat, perempuan cemburu tak menentu :.



Sekarang ni aku dah start layan cerita Nora Elena
yg tengah tayang kat TV3 sekarang ni.
Cerita yg diadaptasi dari sebuah novel yg bertajuk
' Kasih Yang Suci '.
Entah kenapa, aku pon tak tau kenapa aku 
boleh layan cerita ni, padahal biasa2 je kot.
Gadis aku cakap cerita ni best, so aku pon
start la layan, masa mula2 aku tengok tu
dah episod ke 3, dah start tengok, macam 
best la pulak, tapi tak paham jalan cerita,
so, aku tengok episod yg sebelumnya
kat Tonton.com.my.. dah tengok dari awal
baru aku boleh paham jalan ceritanya..
semuanya sebab cemburu buta si lelaki
dan tingkah laku si perempuan..

lelaki kuat cemburu? betul ke?

Hai perempuan....saya kuat cemburu..!!!


Awek : "baby2... td abg angkat i ajak teman dia
pegi beli barang kat mydin"

Balak : "apesal die nak u teman die pulak?
awek die mane?"

Awek : "alaaaa u ni, x sporting la, awek die busy la,
lgpn i dah lame x hang out ngn abg angkat i ni"

Balak :"member2 die kn ramai, nape mesti nk ajak u?"

Awek : "alaaa i ni kn adik angkat dia, mesti
die ajak i, sape lg nk angkat i kan.... u jeles eh?"

Balak : "MESTILAHHHHH.." * fakiu


Hai awak... saya ni kuat cemburu ke?

Awek : "syg2, td ade abg kat ofis i ajak i
kuar minum"

Balak : "abestu, syg pegi ke?"

Awek : " lahhh, die ajak kuar minum je kot,
sy pegi je lah "

Balak : "pegi berdua je ke?"

Awek : "aah, die ajak org lain skali, tapi sume xnk ikot
sy je yg free mase tu, lgpon sy haus sgt n die nk belanja"

Balak : "bole tak kalau jgn kuar berdua dgn laki 
lain, mcm xde bf je! "

Awek : " alah awk ni, sikit2 nk marah, sy kuar minum
jelah, bukan dating pon, tak abes2 dgn
jeles awk tu... fed up sy!! "


Hai sayang... saya tak cemburu pon :(

Balak : " sape laki yg komen2 dgn awk
kt fesbuk tu? "

Awek : " kwn sy lah, kenapa? "

Balak : " takdelah, kwn pon, to takkan
nk komen pnjng2, tiap2 hari pulak tu "

Awek : "laahh, awk tgk la betol2, die tanye
pasal subjek lah"

Balak : " ramai lg kn org lain die bole tanye,
pastu takkan tiap2 hari nk tanye awk,
mcm xde lecturer je "

Awek : " mane sy tau, dh die nk tanye sy,
sy jwb la ape yg sy tau, mybe die phm
ape yg sy bgtau "

Balak : " die nk menggatal je tu, awk pulak
pegi layan je "

Awek : " tak abes2 dgn jeles awk tu !"

Balak : " sukati awk lah, sy tak jeles pon, risau je "

Hai.... takde mase sy nk cemburu2 ni...

Awek : "syg tggu jp ea, kwn sy kol "

Balak : " laki ke pompuan ?"

Awek : " laki "

Balak : " ok "

Awek : " hah, jeles lah tu "

Balak : " eh, sy tak ckp pape pon kn "

Awek : "alaahh sy tau, dr cara awk tu sy dpt agak "

Balak : " lah, betol lah, kwn awk je kot yg kol, 
bkn sape pon "

Awek : " eleh, sy tau, awk jeles "

Balak : " sukati awk lah nk ckp ape pon, bile sy tak jeles
awk tuduh sy bkn2, klu sy jeles, awk marah sy,
ckp x spoting lah, ape lah..."

Awek : " eleh.... "

Balak : " sy tau awk syg sy sorg je, hati awk
dah bg kat sy, buat ape sy nk jeles2 ni,
awk tu sy puye, sy dah dpt awk da pon "

Awek : " ok fine... sory "


perempuan lagi kuat cemburu? betul ke?

Lelaki : "awk, sy nk kuar g kedai jp ea "

Perempuan : " hah, kuar dgn sape? nk balik pukul brape?
kt luar tu jgn nk mnggatal pulak,....
jgn nk main2 mata pulak ngn betina lain....
kalau ade pompuan senyum, buat tak reti je,
tak payah gatal2 nk senyum balik...

Lelaki : " hah ade lagi? "

Perempuan : " smlm tu, sape yg komen2 kt fesbuk tu?
betina mane pulak yg like status awk tu?
sape yg kol td tu? die nk ape?
aritu berbual ape dgn midah janda tu?
ade niat nk bukak cawangan baru ke?
sy kn ade, berbual la dgn sy je...

Lelaki : " ade nk tambah lagi?"

Perempuan : " semalam kwn sy nmpk awk
kuar mkn dgn betina mane tah, sy ni dah tak 
cantik lagi ke? gemuk sgt ke sy ni?
awk ingat awk tu hensem lagi ke nk cari
betina lain??

Lelaki : " saya pegi kedi dulu ea "

Perempuan : " eh bang, saya tak habis lagi ni......."



susah kan hidup berpayungkan orang yg kuat cemburu ni..
serba serbi yg di buat tak kena, ade je silap yg
pasangan kita boleh nampak, secara automatiknya
kita akan dipersalahkan...

dah soal selidik dulu?
dah siasat betul2?

*tak salah kalau nak cemburu,
tapi biarlah bertempat..
tapi kalau rasa ape yg kita
buat tu boleh mencemburukan 
pasangan kita, janganlah buat.
kalau boleh elakkan terus
jangan sampai satu hubungan
yg bahagia retak hanya kerana
sifat cemburu yg puncanya
datang dari pasangan kita sendiri
yg buat kita cemburu..
elakkan lah...

cemburu tu tandanya sayang.
bersyukurlah bila pasangan kita
cemburu kerana itu tandanya
diri kita masih ade orang yg
nak sayangi walaupun
diri kita bukanlah sesempurna
seperti orang lain.
tak semua orang boleh terima
kekurangan pada diri kita,
hargailah orang yg boleh
terima kekurangan itu
dengan hati yg terbuka.

tapi ingat, kalau pasangan kita
terlalu kuat cemburu, tegur2 lah die
mungkin die tak perasan.
semua orang perlukan teguran
untuk menjamin masa hadapan..

sekian







2 comments:

+d.O.Y.A.h+ said...

aku nk like entry ni :)
terasa sia.
aku pon selalu jeles. :|

biawak goreng said...

seronok bace...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang