nak menang keris model baru? klik sini.

January 18, 2011

.: Cara-cara nak hilangkan rasa mengantuk :.


Tiba-tiba aku terasa nak tulis pasal cara-cara nak tahan ngantuk
pulak hari ni...terutamanya bagi student2 universiti ni, sebab semalam,
untuk kelas yg pertama hari isnin yg mulia ni,
aku tersengguk-sengguk macam ayam makan dedak..
kok kok kok kok kok ( bunyi ayam lapar )
arghhh...
aku nak kongsi sikit macam mana nak hilangkan rasa ngantuk
tahap gaban ni....



1. Tidur awal...

Masa aku sekolah rendah dulu, paling last bapak aku bagi can
sampai pukul 11 malam je.. tu pon telinga aku ni dah habis panas dah
kena santau dengan bapak aku..dia santau supaya aku bangun lambat...
"ngah... pergi masuk tidur, kang esok bangun lambat kang!!!! "
orang cakap kata2 dari ibu bapa tu doa.
kalau dia dah cakap macam tu, memang lambat r aku bangun.
doa ibu bapa ni makbul tau...
so, kalau dah bangun pon lambat,
memang ngantuk la.... tidur lah awal ea anak2...



2. Cubit diri sendiri

Semalam punya ngantuk aku kat kelas, memang dah tak boleh handle dah,
dah la semalam start2 je minggu baru, kelas agama.. perghhh..
memang tak dinafikan lagi lah jumlah syaitan atas kepala.
Yg bergayut kat mata tu lain cite pulak...
Aku dah tak tahan, nak tido, takut kena baling buku,
aku pon ambik jalan pintas.... cubit lengan aku sendiri..
sakit dowh!!! tapi sukses...
terus aku tak ngantuk dah.... tapi tak sampai 5 minit,
aku sambung makan dedak... arghhh...
pasni nak cuba main tikam diri sendiri pulak...



3. Usha awek paling HOT dalam kelas ( untuk lelaki )

Dah memang lumrah lelaki, nampak awek hot sikit
terbeliak biji mata, sampai ada yg nak pinjam mata member
sebab awek tu hot sangat... (panas.panas.panas.)
Dan secara lumrahnya, aku sebagai student mekanikal engin.
memang susah nak jumpa pompuan hot dalam kelas,
natijahnya, terpaksa usha lecturer pompuan yg hot2..
bini orang pon boleh lah, janji tak ngantuk. ha ha ha
Kalau kelas tu lecturer laki yg ajar, terus pergi balik tidur
kat rumah... masyukkkk....



4. Belilah sabun tahan mengantuk ni.

Kalau memang dah tak boleh dibendung lagi,
keluarkan modal sikit, beli sabun tahan ngantuk ni.
Aqura bath soap namanya... tak mahal pon, sebijik 1o hengget je.
Ini bukan calang2 sabun, sabun ni lain sikit.
Katanya untuk segarkan muka supaya tak rasa mengantuk.
Tapi kalau korang dah try benda ni, still tak jalan jugak,
rendam sabun ni dalam air sampai larut, pastu minum dengan kerap,
3 kali sehari selepas makan....
arghhh... 


p/s : kalau masa kelas korang rasa ngantuk sangat,
pergi bilik air, ambik wuduk, segarkan muka dan mata,
sesungguhnya Allah membantu hamba2Nya yg ingin berjaya..

apehal aku alim sangat ni..??? arghhhh...

selamat mencuba  :)


6 comments:

khayla fadwah said...

dah biase ttow dalam clas..haha~

Fara Farhana ♥™ said...

tahan la mata dengan batang mancis.kalau ta mujarab jugak, tahan dengan jarum.gerenti tebaik punyalah! :)

Panglima Arep said...

khayla.... pasni beli sabun tu ea.

Panglima Arep said...

fara..... hehe npe x thn dgn buluh je, confirm x ngntok, hehe

NURUL NADIA ROSLAN said...

cucuk tangan dengan pensil. seriously sangat mujarab!!

Anonymous said...

tapi cam ne erk klaw mcm ada ceramah whole day selama about 5 days...mcm mne nk supaya x ngantuk....sbb mcm mne pun sy akn tido gak aktiviti tue abis about 11 malam and persiapan mandi solat about jam 5..?????help me....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang