nak menang keris model baru? klik sini.

June 21, 2010

.: Mee Goreng LALAT :.


satu hari arep pegi mkn kat satu warung ni
warung ni ala2 restoran sbb dekat tajuk
menu warung ni tertulis
'Restoran Macam Sedap'
sedap ke tak tu yg arep nak siasat ni
bile sampai juzuk yg terakhir menu tu
walaupon hanya ade muka depan je
arep pon order la satu mknan ni
Mee Goreng Basah taknak sayur kurg pedas
pastu dgn milo tabur terabur lebih
dekat 10 minit gak arep tunggu
akhirnya tak sampai jugak
minit yg ke11 baru sampai
arep dah ckp tanak sayur
tapi arep tgk sayur lg byk dr mee ni
mkn je lah... bkn mati pon ade sayur dlm mee tu
setelah merenung tajam akan mee goreng itu
arep pon bace bismillah dan teros ngap!!!

tgah sedap arep ngap2
tibe arep dikejutkan dgn kehadiran
seekor lalat mati dlm mee goreng tu
arep marah sgt..bengang la konon2nya

"bang2...sini jap"

"ade ape dik?"

"ape ni bang, apsal ade lalat mati
dlm mee saya ni?"

"oohh sory2... jap ea abg tukar
dgn lalat hidup"

??????


June 20, 2010

.: sakit dowh...!!!! :.


jom nyanyi same2...
"bangun pagi... gosok gigi
cuci muka... dengan duri..."
hah? duri?
lu mcm2 der dgn aku punye muka
baik2 dari seorang korea
ke seorang mafia kang
korea selatan tau bkn korea utara
sbb ade Park Ji Sung
suke tgk mata die...sepet

secara rasminya aku bermastautin
kat melaka bandaraya bersejarah
selama 2 hari 1 malam
penginapan ditaja penuh
oleh Datuk S dan Nenek K
atuk aku sendiri la
nama die Haji Salleh
bkn Datuk yg vip tu
kalau la Datuk vip tu yg sponsor
mau rabak !@$%^& aku


kali ni subjek aku balik kampong
semata-mata nak cari durian
sbb kalau kt JB ni mmg susah sket
nak cari durian yg betol2 berduri
kadang2 org yg jual tu yg byk duri
bile singgah je kedai jual durian tu
si penjual cepat2 pegi belakang
asah parang pendek die tu
bkn nak kopek durian tapi
nak sembelih si pembeli ni
mane taknya sekilo sampai 5 hengget
memang menggelupur la aku kalau beli

keesokan harinya
aku bgn awal
sbb nak kutip sendiri durian
kat sekitar rumah atuk aku tu
atuk aku ckp ade la 2,3 pohon
yg sempat berbuah
yg lain tak sempat sbb
mase pokok tu berbunga
hujan pulak mengada2 nak turun
habis sume bunga bertaburan
jatuh ke atas tanah
bagai pepasir di tepian pantai

lepas breakfast aku ajak abg aku
pegi kutip durian kat kawasan
rumah sebelah tu
aku ajak org lain sekali
tapi sume malas
pemalas betol la
aku secara kereknya
ckp kat abg aku
"xpe long, nnti kalau dpt
kat situ jgk kite kopek ea"

berbekalkan selipar Crocs tiruan
yg aku beli kat pasar malam
aku mengharungi liku-liku
kehidupan mencari durian
bersama dgn abg aku yg ala2
malas nak ikut aku tu
sampai je kt umah sebelah tu
aku usha dr atas pagar
mane tau ade yg dah jatuh
hampa siot...

aku tak puas hati
mane bole xde ni
kang kalau balik tgn kosong
kene gelak ngn mak aku kang
yela, td kerek sgt nk kopek kt situ jgk
ni sebiji durian pon xde
nak kopek ape...
jln punye jln punye jln
jumpe lah dgn sebiji durian ni
bile aku angkat je durian tu
tibe2 ade suara keluar dari durian tu
"wahai manusia... aku lah durian"
aku pon jawab
"wahai durian...ko ingat aku ni
bangang sgt ke x kenal durian"
kami pon berbual mesra
dlm mase yg singkat kami mula berkawan
hahahahaha....

************************************

aku dpt durian 2 biji je
balik umah tayang2 kat bapak aku
bile kopek je
hampeh xde isi
sipot punye durian








June 17, 2010

.: sejarah mungkin berulang kembali :.



satu masa dulu aku pernah rasai
satu kenikmatan yang amat manis
yg pertama dlm hidup aku
nikmat kegagalan dlm exam...
nikmat otak kau...pedih la beb

aku dpt tau yg aku gagal
bile aku tgk result aku
yela, kalau x tgk cm ne nk tau
terok giler beb... cam haram je
bgn pagi2 sbb nk cek result
mmg bagus betol aku ni
kalau la result kuar tiap2 hari
mmg tiap2 hari la aku bgn awal

lepas tgk result yg terok tu
buat2 line clear je kat rumah
mcm x tgk ape2 lagi
bile mak aku tanye
"ngah, result dah keluar belom?"
"mcm belom je mama"
dah confirm2 aku register
utk jd ahli neraka sbb bohong
kat mak aku...anak derhaka tu

selang 2 minggu tibe2 ade la sorg
mamat ni pegi kantoi kan kat mak aku
nak tau sape mamat ni? POSMEN..
bole die anta result kat umah aku
terang2 atas sampul tu tulis
'Kolej Matrikulasi Johor'
mmg kantoi bangang r time tu
terpaksa la aku bukak pekong di dada

ternyata result aku mmg mengecewakan
sbb secara deras nya mak aku ukir wajah
die sendiri dgn ukiran kekecewaan
terpancar sinar kecewa...terang beb
aku cube nak gelapkan balik
hampa...makan bebelan aku hari tu
sbb nasi mmg cnfirm x masak
angkara kecewa dgn aku
telor goreng pon x nmpk btg hidung
apatah lagi ayam msk kicap

aku sedih kot mase tu
sbb result satu hal
satu lagi sbb x dpt nk penuhi
impian mak aku yg tinggi mnggunug
harapan aku dpt bg kejayaan kt die
tp kegagalan yg aku hadiahkan
mmg x bole pakai r aku ni

start dari hari tu
aku pasang niat dgn ikhlas
betol2 dlm kat hati aku
aku nak tebus balik
babak kekecewaan mak aku
kesian mak aku
kesian jgk kt bapak aku
sbb byk hari jgk mak aku
masak terlebih garam
sory abah...my bad

genap setahun
alhamdulillah...
itu saja yg mampu aku ungkapkan
dikala aku memperlihatkan
result exam aku utk semester 1
pada mama & abah
jelas terpancar sinar keceriaan
kat wajah diorang
mmg aku sendiri happy sgt
aku bersyukur dgn ape
yg aku usaha selama ni

selang 5 minit mak aku tgk
result aku tu... aku menggatal

"erm...mama... nak kamera baru bole x?"
;-)


June 15, 2010

.: Mengimbau kenangan sekolah :.


comel x kami?
Tentulah....

gmbr ini telah ditangkap
atas kesalahan memiliki
dan mempunyai rupa paras
yg sgt sepadan..hahahaha
gurau je la, kang x pasal2
ckp aku ni syok sendiri la
takbur riak dan bongkak la
itu lah...ini lah....
bese la kan, mulut org
tutup sendiri la
buang maso den jo nk tolong
tutup2 kan pulak

alhamdulillah....
sempena menghadiri kenduri
kawen abg cobiz yg agak meriah ni
ditambah pula dgn kegirangan
saudara mara & sahabat handai
arep nak mengucapkan
'Selamat Pengantin Baru'
semoga berbahagia hingga ke akhir hayat

mase dah nak balik tu
arep start menggatal
"awk2, sy nk pnjm awk kejap ley x?"
"nak buat pe?"
"sy nak amik gmbr ngn awk"
"jom2"

hihihihi
dgn kekuatan tenaga dari
jari telunjuk & ibu jari si Arab
kami berjaya melayari bahtera
bergambar bersama2
"satu, dua, tiga, empat, lima
enam...bla..bla..bla.. dua puluh"
dah smpai 20 bru die nak snap
lenguh la rahang aku ni
tahan senyum je dr td
tp xpe yg pntg gmbr
mmg terbaik...superb..!!! hehe

dah balik rumah tu
aku teros masuk lptop
gmbr ktorg nih
aish..dh mcm awek aku la pulak
hahaha...
aku pon amik lngkah berani mati
dgn meng'upload' gmbr tu
dlm Facebook
perghh..!!!!
mcm kene kejutan budaya beb
aku bile bace sume komen kat gmbr tu
yg paling aku terkejut
mak aku sendiri komen gmbr tu
"tak bwk dtg jumpe ibu pon smlm"
aduhhhh..... kenapa mcm tu skali erk???
segan kot aku ngn mak aku
tp gaya nya mcm dah merestui je
belom ade pape dh restu
gud job mama..!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang