nak menang keris model baru? klik sini.

November 26, 2009

.: Salam Aidiladha :.





kata PM kita
Satu Malaysia bermakna satu gabungan
bangsa...budaya...masyarakat
tapi kalau
satu kandang...satu reban
takkan nak sumbat
satu periuk...satu kuali
mungkin satu perisa...
tu sume tak penting
yg penting skali
sampai satu masa
ada benda kita perlu ambil tahu bila :

ayam yg selama ni kite bela elok je
tibe2 jadi gila
mula berkokok beramai2
ber-irama pulak tu
mintak dedak mcm biasa
tapi nak dedak goreng kunyit

lembu yg atok2 korg tambat ptg2
suruh balik kandang beramai2 tu
tibe2 nak balik sorg2
nak naik basikal pulak tu
biasanya si peragut rumput ni
tengah2 kilat sabung menyabung
bole je rilex
hari ni baru kena hujan sikit
demam terok gile
da mcm kena denggi pulak

kambing2 yg biasanya mengembek
tanpa henti bila nampak awek2
lalu dpn dorg ni
da mula diam membisu
ber-jalan pon da terbalik
kadang2 gigil terok
kaki depan tu asyik usap2 janggot je
konon2 bole lurus la

Unta yg seperti sedia maklum
hanya berada di negara timur tengah
tibe2 ade depan mata korg
kat Malaysia ni la
unta pon tibe2 je naik sawan
bonggol yg biasanya ade 2
tibe2 tumbuh satu lagi
dlm pengakuan bertulis
unta tu sendiri mengaku dia cacat
katanya UKU dilarang sentuh

*UKU (unta kurang upaya)

itulah tanda nya Raya Qurban da sampai

si gagah perkasa masing2 asah pisau
kononnya nak tumbangkan seberapa
byk lembu yg bole...mcm bole je
sebelum keluar rumah hati berkobar2
bila sampai masjid nampak lembu
tersusun rapi dlm lori da mula kecut
sbb muka lembu tu penuh dgn dendam
dendam seekor lembu mampu mengubah
pendirian seseorang penyembelih...





surah Hud ; 23


salam aidiladha
dari zakwan & keluarga

mintak maaf kat
ayam...lembu...kambing...unta
esok jgn kejar ea
...



November 24, 2009

.: kejayaan berganda-ganda :.


Assalamualaikum...
Salam Satu Malaysia buat warga Malaysia
saya sbg rakyat Malaysia yg berdaulat
kpd raja2 melayu yg berbaju kuning
segak bertanjak gagah berkeris
(insyallah saya akan cuba dgn pedang samurai)
tersemat ribuan pingat di dada kiri
ratusan penghargaan di dada kanan
itu lah sultan berdaulat di setiap negeri
yg dipertuan besar di negeri sembilan

bukan nak berbangga tapi mendabik dada
bermula dengan secebis pemikiran
berakhir dengan sebuah kenderaan
walaupun persamaan hanya pada luaran
tapi di dalam sungguh mengasyikkan



'the new Perodua Alza'



November 23, 2009

.: kamu dari india, kami org malaysia :.


hari ni, aku nak story sikit pasal mamak.
ya..!!! mamak, dorg pon nak masuk blog aku ni
dorg pon nak popular gak mcm blogger2 yg lain
walaupon dorg ni da semmgnye popular dgn
'mamak 24 jam', dorg nak naik lagi...dan lagi...

mlm semlm, lepas ktorg abes main futsal
mcm biasa la kan, teros menuju ke mamak
mane lagi klu bukan 'OSMAN'. tp kali ni bukan
tempat biasa, 'OSMAN TJ' kat Taman Johor, Tampoi.
biasa nye lepak kat OSMAN uda je. tp ade sbb yg
tak dpt dielakkan, terpaksa la pegi mamak kat situ.

sampai je kat situ, amik port plg baik dpn tv
sbb ade match bola.. stoke vs spurs klu tak silap aku la
pastu ade sorg mamak tu dtg amik order.
aku klu da sampai mamak, loghat melayu aku confirm
hilang dlm ramai...

"mailo wo ayes kureng manish"
"dgn air suam ea"

mamak tu tulis kat ketas tu sambil goyang kepala
adoi mamak, klu tak goyang tak bole ke???
teleng kang, baru tau.. hahaha..

pastu member aku order la meggi goreng taknak sayur
sorg lagi member aku tu pon order gak bende yg same
da sudah amik order tu, mamak tu pon blah la...
pastu die dtg balik, member aku mintak sos lebih
bole pulak mamak tu tanye...

"ayam ke biasa?"

ade ke sos ayam ngn sos biasa???
aku ckp r kat mamak tu, minx sos lebih
die tanye lagi soalan td...

mamak : "ayam ke biasa?"

aku : "hey mamak, minx sos la.. sos..!!"

mamak : "ya lah, sos la.. td itu meggi mau ayam ka, biasa punya??"

hahaha.... apsal la ko tak ckp dr td tu meggi punye cerita
pening aku klu mkn kat mamak ni.. adoi...

tgah sedap2 mkn, tbe2 ade sorg mamak ni dtg kat aku
teros capai handfon aku... terkejot kot aku...
die amik teros belek2...mcm org tak pernah pgg fon
pastu die tanye aku....

"brapa ni?"

aku ckp ..." satu je la"

mamak tu angin kot dgr jwpn aku...

"no la, money..money.."

eh2.. sebok je mamak ni nak tanye harga plak..
amik tau harga mee goreng mamak ckop la
da la baru keje setahun, harga nescafe+tempoyak
mesti tak tau...

citer mamak ni tak abes kat cni jek...
pastu dtg lg sorg mamak ni, nak tgk fon aku gak
pastu member aku tanye die, nak tgk gmbr girl tak
die hangguk je kot... member aku bwk kuar fon die lak
tunjuk kat die gmbr pompuan mane tah, mmg hot la
muke pompuan tu... bile mamak tu tgk je, xde rase malu
teros tanye...

"ini gurl single lagi ka?"
"apsal, u mau ka?"
"good ini mcm sape x mau"

hahahahaha....
ade hati lagi tu nak kat malay girl..
td kate da ade 3 gf kat india.. report kat girl kau kang
baru padan muke kau...
kebetulan plak atas meja tu ade sesikat pisang
masak ranum bak jus betik yg tgah mekar,
aku pgg pisang tu sambil ckp kat mamak tu..

"besar la pisang ni"

mamak tu punye bangang, sambil die tgk bawah
die ckp..."ya lah, besar lah"
hahahaha..... die pon tau ea tu pisang...
ape2 la mamak...asalkan kau heppy dok kat
MALAYSIA ni...
bizness is bizness...
24 jam sehari...




November 19, 2009

.: kami berfoya-foya :.



wah...!!!!! rindu bangat sama kamu the KBT
lame siot ktorg tak jumpe
aku la org plg setia sbb tggu korg balik cuti
baru aku nak kuar umah
korg sume start balik cuti dlm 15hb kan
aku punye la baik hati biar korg rehat dulu
puas2 kat umah...bg tenang sume nye
fizikal...mental...ketahanan diri
sbb klu sume da jumpe
mmg takkan benti gelak punye
ade je bende nak di-GELAK-kan

ok2...cukup2..!!!
cukup la korg rehat 3,4 hari kat mahligai
kesyngn korg tu...jom2 kite kuar lak
Majlis Bandaraya Johor Bahru
da tak sabar nak bersihkan
sampah yg korg buang
puntung2 rokok yg korg ketis
biji2 lada yg korg ludah
jom kite same2 menggegar kota..!!!


(gambar hiasan)
[ececeh...bijan..din pon same...arab??]

janji nak jumpe kat bandar kul 12
tapi...klu da melayu.. melayu la jugak..
hihihi.... pukul 12 tu maknenye
pukul 2 la jam kitorg...
sampai2 je CS tu nmpk muke si arab tu
da terpacak tepi tembok
tp bukan die sorg....
arab dgn sorg dak pompuan ni..
jeng..jeng..jeng..
nezha namenye

niat di hati nak tgk citer 2012
tp ye la kan, kite hanye merancang
Tuhan yg menentukan
da la dtg hari rabu..movie day kot..
amik kau tiket kosong seat betol2
kat depan skrin besar tu
sape suruh dtg lambat
last2... tgk citer Poker King je
bole la jugak wat gelak2 ngn dorg
yg penting ktorg seronok gather ramai




bermodalkan TOYOTA COROLLA milik bijan
dan dipandu laju oleh ayork
ktorg menyusuri liku2 jln raya
tok sampai ke rumah..


da la kuar umah dari pg td
balik da lepas isyak
pukul 12 mlm tu kuar balik
pegi main futsal kat tmn anggerik
siyes aku penat giler
da la mase kat umah td bantai nasi kerabu
dgn ayam percik kelantan
mmg confirm berat r perot aku
yg da semmgnye berat ni

da sudah main sume
lepak mamak jap
gelak2 dulu
baru balik
sampai umah kul 4 pagi
terlentang aku sorg2...

"one of the best moments in my life was with u guys"

we are all together
because we are clever
don't be a cheater
theKBT forever

...


November 17, 2009

.: kotak misteri yg jadi tanda tanya :.


aritu aku dpt satu panggilan misteri
mmg sgt misteri sbb bila aku angkat je
org tu teros letak
tak tau la mgkin die malu
atau mgkin pada die suara tu aurat
tu kite tak tau la ea...

kali ni pulak aku dpt satu kotak misteri
aku dpt ni mase aku pegi Kl bulan lepas
mmg misteri beb sbb kt kotak tu pon ade tulis
"ni ialah kotak misteri"
hahaha...

...jap2 nak promot sket...
'apek2 kat luar sane yg biasa menunggang lori 1 tan korg
yg berwarna merah di kepala & coklat di badan
dan selalu jerit ayat ni
"old news paper...beli surat khabar lame"
klu aku nak jual kotak misteri ni agak2 bape le dpt ek???
hahahaha

agak2 ape yg ade kt dlm kotak ni ek
aku mulai risau dan tak tentu arah
mane la tau ade org ak bg aku bom ke
sbb marah sgtt kat aku ni
mgkin ade 2,3 org makhluk nak bg aku katak
sempena birthday aku yg hanya tinggal beberapa
bulan saje lagi ni...tp...lame lg kot
atau mungkin mereka2 yg tidak bertanggungjawab
TERSALAH anta kat aku
mmg mengong r klu betol2 terslh anta
jom2 kite usha ape ade kt dlm kotak ni ek


tgk kotak mcm cntik siap ade reben2 lg kt atas tu
aduhh...ni mesti keje pompuan ni..
ye la... da ade reben2 kat atas tu
sape lg kan... takkan laki pulak

"apek surat khabar...!!!
wa tarak jd la jual ini kotak...
manyak cantik woo...
itu amoi yg bg sama wa"
pdn muke kau apek old news paper
x dpt beli kotak misteri aku ni...

eh2... da terbukak sikit la
sape yg bukak ni???
baik ngaku skrg...
tapi....
apsal merah smcm je bende dlm tu ek...
ade org nk derma organ kat aku ke


jeng...jeng...jeng

ngeeeeee......
bukan main luas lg kau senyum ea
aku punye r risau pasal isi kotak ni
rupe2nye makhluk merah tgah senyum
smpai ke telinga kat aku ni...






ni sebenarnye present dr mrs krab tok mr krab die
sempena 'lawatan' aku ke UM aritu
pas balik dr klcc la die bg kat aku
katenye misteri...hihihi
mesti mahal kan bende ni
arif zakwan sgt menghargai hadiah pemberian raby rahmin


sekian kisah kotak
esok kisah otak-otak
luse kisah aku botak
tulat kisah katak
...


November 16, 2009

.: from JB ---------> to Penang :.


alhamdulillah....
akhirnya...
aku mampu utk menarik nafas lega
nafas yg wangi2 busuk ni
hasil drpd ubat gigi colgate total yg aku
tonyoh kat gigi kesygan aku ni tiap2 hari
hahaha...

hampir 3 bulan aku tunggu saat ni
tiap2 hari aku bgn dr tido
aku anggap yg hari itu adalah
16 november 2009...
tp hakikatnya baru
9 september 2009...
bgn pg esok pulak bnde yg sama
ingatkan dah 16 november 2009
rupe2nya baru
10 september 2009
bgn pg esok nya pulak
bla..bla..bla..
hahahah...
bila nak habis daaa....

...aku nak berbahasa skema la kejap...
berdasarkan entry2 aku sebelom ni
yg menyatakan bahawa aku telah jelas
dipinggirkan oleh puak2 pelajaran yg tinggi2
disebabkan kerana aku tidak menunjuk-kan
komitmen yg terlalu tinggi hanya kerana
terlalu gayat tehadap ketinggian tersebut
aku gagal utk menunjukkan bukti yg kukuh
bahawa aku mempunyai keinginan utk
teros berjuang ke medan pertempuran yg
lebih luas dan mampu utk memberi aku
sedikit keselesaan di hari2 yg mendatang
bersama isteri dan anak...anak...dan anak2

mungkin pada permulaan permainan dunia
ni dimulakan aku terlalu yakin dgn kemampuan
diri sendiri yg sememangnya aku lansung tiada
keyakinan sebelum ini, aku hanya mampu utk
meyakinkan hati aku...

da2... ayat2 skema da abes

bila mata menjadi perantara
hati di dalam bagai di tekan
bila mulut sudah berbicara
bibir mampu mengukir senyuman

ececeh arep berpantun2 seh..
bole daftar tok masuk
dewan bahasa dan pustaka ni
hahaha...

ni yg sbnrnye aku nak luahkan
keGEMBIRAan aku & family


SURAT
TAWARAN
Bahagian Pengambilan Pelajar
Universiti Teknologi Mara

40450, Shah Alam Selangor, Malaysia
Tel: (603)5544 3164, 3165, 3166, 3174, 3175
Faks: (603) 5544 3170
e-mel: bpp@salam.uitm.edu.my
MUHAMMAD ARIF ZAKWAN BIN MOHD ISA
NO ? JLN ????? 19,
TAMAN ???????
81300, JOHOR BAHRU
Johor
No Pelajar:2009302831
No Kad Pengenalan:90??????????
Sukacita dimaklumkan bahawa anda ditawarkan tempat untuk mengikuti program di UiTM:

Program:(EM110)Sepenuh Masa
DIPLOMA KEJURUTERAAN MEKANIKAL
KEJURUTERAAN MEKANIKAL
Kampus:P - UiTM Kampus Bukit Mertajam Semester:DISEMBER 2009

Sila datang mendaftar di tempat yang ditetapkan.

Tempat:UITM KAMPUS BUKIT MERTAJAM
PERMATANG PASIR, 13500 PERMATANG PAUH
Tarikh:27/12/2009 Masa:8:30AM - 4:30PM



bukan niat aku nak menunjuk2
tapi aku terlalu gembira dgn kenyataan
yg aku terima kat atas tu
kat cik blog bin spot ni la aku dpt
luahkan segala mcm perasaan aku
sbb pada aku bile aku tulis
lebih sopan dr aku bercakap

kwn2 yg rapat dgn aku je yg tau
how much i suffer to get into this level
sbb tu aku terlalu gembira bila dpt
ape yg aku impikan..,
ni sume hanyalah medium
utk aku capai cita2 aku yg lbh tinggi...

bila pertama kali aku tgk kenyataan kt atas tu
bende yg mule2 bermain dlm pikiran aku
"aku taknak hampakan mama ngn abah"
sbb bukan aku sorg je yg gembira pasal bende ni
satu family aku mmpu mengukir senyuman
even time tu tgah maghrib kot...
hahaha

...attention to all my frend...

time kasih sbb korg byk bg support kt aku
selama ni sbb aku tau korg pon phm
perasaan aku mcm mane
time kasih sbb korg nak jd kwn aku
dan
satu penghargaan berupa pakej percutian
di rumah msg2 selama sebulan
di beri kepada
makhluk2 yg bergelar
'KAWAN'

sekian terima kasih
bintang kecil 3 butir
maaf tulisan x lawa
tgn gigil
...



.: cik bulan..cik bulan... nak join contest ley tak?? :.



November 13, 2009

.: Biar tak hensem, asalkan diri dekat dgn Allah :.


ni entry yg hensem... jom bace
nnti bole jd hensem++
pompuan pon klu nk hensem pe slhnye bace..

ramai laki yg ngaku diri sendiri tu hensem
padahal tak hensem langsong pon
same la jugak dgn aku agak nye
sbb aku ni tergolong dlm golongan
jejaka2 yg tak berape nak hensem sgt
ececeh... low profile ke bang???
low profile??
manade... manade low, da abis high da ni
klu high sgt gayat pulak kang
hahaha

ni kes laki yg mmg hensem,
tapi nk sgt bgtau kt dunia yg die tu hensem
tau la 'die' tu hensem sgt tapi xya la nak heboh2
kt satu dunia bgtau yg 'die' tu hensem
die snap satu pic muke die sorg
pastu upload kt social network, wall post plak tu
da upload tu satu hal
bole plak die tagged org len kt pic muke die tu
klu sorg due xpe, ni smpai 50 org pecite
adoi...tak perlu la bang nak wat cm tu
klu gmbr len2 ok la jugak
mmg la masing2 ade hak tok wat pape
ade hak tok upload seberape byk gmbr yg bole
ade hak tok tag org len kt gmbr tu
tapi klu nak ikotkan sgt hak tu
org len pon menyampah
org len pon ade hak tok menyampah
SAMPAH betol la...

ade pulak kes laki yg tak berape nak hensem
kene reject awal2 lagi dgn gadis2 sunti luar sane
aduh...kesian kot kt dorg ni
da la tak hensem, nak try kat awek2
yg muke nye mmg 1st class la
confirm2 la tak dapat...kene blacklist lagi name
tapi....
ape salah laki yg tak berape nak hensem ni
ni la pompuan....bukan sume la, sstgah je
asal nak pilih bf mesti nak yg hensem2
mesti nak yg stylo2...yg pndai dress-up
jp2 ade tambahan sket
yg byk duit...yg ade keta...yg berbadan sasa
yg itu...yg ini...bla bla bla bla....
abes klu da sume terkejar2 kat yg mcm tu
yg cikai2 tak berape nak hensem ni nak bg kat sape?
nak bg kat pompuan yg tak lawa??
kononnye dorg sama burok sama hudoh = budoh
salah tu klu pikir mcm tu
da2, benti berpikir skg!!!
korg jgn la risau sgtttt
'ajal maut jodoh pertemuan di tgn Tuhan..
lelaki yg baik hanya utk perempuan yg baik'

mmg jelas kite nmpk
klu sorg makhluk tu ade rupe paras yg menarik
mgkin dorg akan lalai dgn kelebihan tersebut
sbb dorg rase bangga dgn rupe yg menarik
dorg asyik sebok dgn duniawi sampai
lupe kat sape yg sbnrnye anugerahkan
rupe paras menarik tu

walau cmne skali pon rupe paras kite
tak kire la hensem ke, tak hensem ke
kite kene bersyukur dgn ape yg kite ade
kite sume ni ciptaan Allah yg plg sempurna
klu nak dibndingkan dgn ciptaan yg lain
jgn sampai kelebihan tu di tarik balik
hargai dgn ape yg ade depan mate
asalkan tggjwb kite kat Allah tak terabai
;)










November 10, 2009

.: zaman muda-mudi yg dirindui :.


ni la rupe aku mase kecik2 dulu
ramai org ckp aku comel gile time ni
ade gak yg ckp aku ni mcm anak cina
tp hakikat nye aku ni zuriat hasil
perkongsian hidup bahagia
pasangan melayu yg berdarah campuran
melayu melaka + melayu siam
lahir kat kelantan tp dibesarkan
sepenuhnye kat johor

tak silap aku mase ni umor aku
dlm 2,3 tahun kot, agaknye la
jgn korg tak tau,
umor semuda tu pon byk kesah
tentang aku yg mak aku citer kat aku

kisahnye.........

ORG CINA NAK BELI AKU

bese la kan, klu da kat s'pore majoriti
penjana ekonomi ialah bangsa cina...
ade la sorg tokey kedai ni
mulut mmg cabul nak kne jahit
(hish...geram aku)
tgah2 mak bapak aku usha2 brg2
letrik kat kedai tu tibe2 die dtg
tegor bapak ngn mak aku...
bole die tanye kat bapak aku
bapak aku tak nak jual aku kat die ke
sbb muke aku time tu mmg sebiji
mcm anak cina, xde sbrng tanda
pon yg mnunjukkan aku ni
seorang melayu tulen...
ape lagi, bapak aku teros kuar dr
kedai cina tu. cuak wooo
mane la tau die nk culik aku ke..
huhuhu....


HILANG KAT PASAR MALAM

klu da name pon pasar mlm
mmg sesak la kan ngn org ramai
dgn bising org terpakik2 lagi
mmg susah nak dgr klu org pggil...
family aku termasuk la dlm
kesesakan manusia kt situ
aku yg mase tu br berumor 3 thn
jln berpimpin tgn dgn mak aku
tgah mak aku leka pilih2 tudung
die tak sedar yg kau da terlepas dr
genggaman die...
yela, pompuan bile da syok nmpk tudung
lupe kejap anak2
bile die sedar je aku da tak de kat situ
menggelabah die cari aku
teros tak jd beli tudung
mak aku tanye kat bapak aku
mcm bese la jwpn seorang suami kn...
dorg pakat nak berpecah,
sorang pegi utara, sorang pegi selatan
cari punye cari smpai ke hujung
last2 mak aku yg jmpe aku
kat mane tau, betol2 kat hujung psr mlm tu
muke mak aku legaaaa je bile da jmpe aku
time die jmpe aku tu, aku cume sebut
2 perkataan je sbb mase tu umor aku pon bpe je
"mama ..abah...mama...abah "
tu je la yg aku tau...
2 bulan tak pegi psr mlm
sbb takut aku hlang lagi..

p/s : patotnye xya beli tudung,
bukan xya g psr mlm. huhu


LEMAS DLM BESEN

klu da pggil bilik air, mesti r
berair, bsh & seangkatan dgnnye
bapak aku belikan aku besen besar
utk memudahkan aku mandi
ye la, umor 3 thn, sronok gile
mandi dlm besen besar
bole berenanng2 lagi tu
sampai la satu mase tu mak aku
yg mandikan aku, siap bersabun lg
tgah sdp2 aku di belai manje
tbe2 telefon umah bunyi
mak aku pon ckp kat aku cm ni
"angah tgu kejap ea, mama nk angkat telefon"
aku agguk je kot time tu
mak aku pon pegi la jwb telefon tu
bile die dtg balik je kt bilik air tu
die menjerit bagai nak trkeluar anak tekak
mane x nye, die tgk kepala aku da
kt dlm air, kaki plak kt atas
kelam kabut die tarik aku balik
klu die lmbt sket tu, lemas da aku
teros die kuarkn aku dr besen tu
mak aku ckp mase tu muke aku rilex je
masih bole mengukir senyuman
senyuman sinis kat mak aku
sbb tggalkan aku sorg2 kt bilik air tu
huhuhu....
;))

aku mmg nakal mase kecik
mcm2 bnde lg aku wat kt family aku
ade yg bole di anggap gurauan
ade jugak yg bole membawa kpd tangisan
impian aku cume satu
jadi anak yg soleh


.: arif zakwan :.





November 09, 2009

.: zakwan si kacak :.



.hahahahaha.

..hehehehehe..

...hihihihihihihi...

..huhuhuhuhu..

.hohohohoho.



November 07, 2009

.: Hikmah atau musibah (2) :.

--kehidupan aku baru bermula--

aku sedar...
aku cube utk terima segala2nye...
seminggu aku lemah...
takde daya aku nak wat keje...
ye la, result aku cam tu
cm ne aku nak ceria2 kan hidup
aku citer result aku kat cobiz sorg je
sbb mase tu die la org yg plg dekat dgn aku
org yg salu je ade ngn aku
mane aku ade, die pon ade gak
2 mlm die tido umah aku
die kate nak teman aku sbb result aku
aku taw, die mmg sorg kwn
bukan kwn lg da, kitorg da mcm kembar da
thx cobiz jd sedare kembar aku
(credit to cobiz)

da lepas seminggu aku pendam
perasaan ngn result tu,
baru la aku bgtau kat family aku
1st skali kat mak aku
die tgk muke aku je, aku rase die
da dpt agak da result aku cm ne
tp aku bgtau gak kt die.
muke die teros berubah
aku tau die sedih
mama aku kecewa
kecewa dgn result aku mcm tu
aku tunduk aku senyap
tanda aku bersetuju dgn kekecewaan die

**********************************************
lpas blik jb dr kelantan
mama ngn abah ckp yg aku kne tggu
sampai bulan 12 tok smbng blaja
sbb cable yg die mintal tlg tu mgkin
ade mslh sikit pasal nk masukkn aku
aku mase tuh yg tgah bad mood
tbe2 ter-kurg ajar kt dorg
(maaf ye mama abah)
mama aku nanges
abah aku tengking aku
aduhhh sakitnye telinga
lame lg ke aku kne dduk dpn dorg ni
last2 dorg ckp
"mama ngn abah syg angah"
angah syg mama abah jugak

bile aku dduk sorg2
aku terpikir, knp aku ditakdirkan
utk lalui jln mcm ni
jln yg penoh dgn dugaan
dugaan yg mgkin layak bg aku
mgkin aku sggup utk hadapinye
tp betol ke aku sggup

mgkin aku ditakdirkan utk teros berada
depan mata dorg utk aku buktikn
pada dorg yg aku betol2 da berubah
betol2 ikhlas nak berubah
dan xnak lagi ulang slh silap aku dulu
dose2 lampau aku pd dorg selame ni
utk dorg teros menatap pembaharuan
dlm diri aku yg aku mmg betol2 da berubah

atau mgkin hayat aku tak lame
kat dunia yg sementara ni
aku ditakdirkan gagal
utk teros berada di rumah
utk menghabiskan masa
menghargai mase yg terbentang
sepuas2nye dgn family aku
supaya lepas ni aku bole pergi dgn tenang
mungkin

************************************************

klu sume kemgkinan atas tu hanya sekadar
kemungkinan, aku akan teros berusha
lbh lpas ni utk dptkn kembali kejayaan
aku yg musnah dulu....

tp klu betol kemungkinan hayat aku
tak lame di dunia ini

pertama skali aku nk memohon ampun dan maaf
pada kedua mama abah aku
aku da x sggup nk tulis slh aku
sbb byk sgtt slh aku kat dorg
maafkan angah ye mama abah

adik beradik aku

lpas tu pada SEMUA KAWAN2 aku
kslahan aku kt korg byk sgt
maafkan aku



seikhlas hati
arif zakwan







November 05, 2009

.: Hikmah atau musibah (1) :.

...based on true story...

aku bgn pagi tu teros 'on' pc aku
bile skrin samsung 17" ni nyala je
terpampang gambar family aku...
sweetnye kitorg... ;))
dlm kepala otak aku ni satu bnde je
aku nak tgk result matrik aku cm ne
risau??
mmg r aku risau
da la time exam aku byk berangan
kertas soalan pon kosong
byk jugak aku tak jwb
'especially maths paper'
target??
mestila aku terget 4 flat
tp mslhnye, 3 flat pon lom tentu lg ni

bile sume da ready, aku pon
connect streamyx yg agak laju ni
tggu 2,3 saat teros on google chrome
kesayangan aku tu
( credit to google chrome )
aku pon cari la address tok tgk
result matrik se-Malaysia

debaran aku bertmbh2 bile ape yg
aku cari dr td, da kuar dpn mate
tggal nk isi no ic dgn angka giliran je
mase ni la mulut aku tak benti2
bace selawat yg penah aku blaja dulu
bile aku tekan button 'enter' je
tertera la....

muhammad arif zakwan...
bla..bla..bla..bla...
"dukacita dimaklumkan bahawa
anda gagal utk meneroskan
pengajian ke peringkat ijazah sarjana
muda bg sesi julai 2009...
anda ditawarkan utk mengulang
pengajian matrikulasi"

aku tak puas hati jugak
aku try semak balik
masuk no ic aku...
(dgn harapan nama td bkn milik aku )

>>enter<<

keluar bnde yg same
aku gagal...aku sedih...aku nangis
tp air mata aku tu tak dpt nk ubah
result yg da mmg ditakdirkan utk aku
mcm2 bnde bermain dlm pikiran aku

--kehidupan aku baru bermula--



November 04, 2009

.: aku dan segalanya :.

aku ingat lagi masa aku pergi kursus motivasi anjuran
Kastam Diraja Malaysia, masa tu aku baru tingkatan 1
tak silap aku, tahun 2003. Mak aku yg suruh aku dgn
abg aku pergi kursus ni. Katanya bagus utk exam nanti.
Aku dgn abg aku pon pergi je la, sebab makan free kot.
kursus ni berlangsung selama 2 hari pada hujung minggu.
Sabtu & ahad la. Hari pertama kursus aku rase mcm bes
je, yela kan, baru tingkatan satu, penceramah buat lawak
sikit, mesti da gelak besar da. Dari pagi sampai la ke ptg
aku duduk mengadap penceramah tu. Abg aku duduk
kat sebelah aku ni, da maki2 da si penceramah tu. Bosan
katanya. Tapi aku syok syok je dgr. Masa muda2 dulu
cita2 yg aku impikan memang aku nak sgt jadikan realiti,
sebab tu la aku khusyuk je dgr ceramah tu, konon2 kalau
dgr dgn teliti, cita2 aku boleh tercapai dgn cemerlang la.
Itu semua hanya angan2 kosong si penulis blog ni.

nak dijadikan cerita ni lebih menarik, aku telah ditakdirkan
utk terpandang seorang gadis kecil molek ni. Dari jauh lagi
aku usha die. Nampak macam comel, cantik pon ade kadang2
tapi bila aku tengok kali yg ke3, die perasan yg aku usha die.
die pandang aku balik, siap bagi senyuman manis lagi tu.
agak goyang jugak la lutut aku mase tu. Ye la , mane tak nye
aku saje je usha die, tak tau la pulak die nak reply, siap bagi
her nice smile. macam ni kot ;)) , agak nye la. aku pon tak tau
lepas tu je, sie asyik tgk aku je. naik segan aku di buatnya.

lepas rehat mkn tengah hari, tau2 die da ada kat blkg aku.
terkejut berok aku. mane tak nya, pg tadi usha dari jauh
tau2 die da ada kat blkg aku ni. dlm hati aku seronok gile
wei..!! bile kursus tu da nak habis, die bagi no fon die kat aku
aku pon ape lagi, teros la sambar kertas putih suci tu yg
tertera no fon die. balik tu aku teros contact die. baru aku
tahu, rupe2 nya die sebaya dgn abg aku. mase tu die 16 tahun
tingkatan 4 la kot. lepas seminggu je, die teros declacre
aku sbg adik angkat die. seronok nya aku.. yeeepiii...
sejak dari hari tu, aku la adik angkat kesayangan die..
seronok gile kot. ye la, mgkin sebab aku mmg tak de kakak
so, aku macam happy gile la....

( 2003-2009 )
satu jangka masa yg agak lama. memang lama. sgt lama...
dlm jangka masa selama itu, aku sendiri dpt bilang dgn
jari tgn aku ni, brape kali je aku dpt jpe die. confirm tak
lebih dr 10. padahal duduk satu negeri, satu daerah,
dan mgkin gak satu kawasan. tapi entah la. aku pon
sebenarnye tak tau ape yg jadi antara kitorg ni. nk kate
selalu contact, mmg jarang gile. die ckp die jarang top up
so aku hormat la kan, tak kan da tau die tak selalu top up
aku still nak mesej die kan. so aku wat keputusan utk
berdiam diri dan tunggu die yg contact aku. bukan kejap
wei, dlm jangka mase yg agak lama. so, bile da lame tak
contact, aku ni pulak jenis yg kalau da lame gila tak contact
mmg aku teros terlupe utk contact balik. mmg aku ngaku
ni sume silap aku tak contact die. tambah2 pulak die asyik
sound aku 'abg besar', aku naik menyampah kot. bukan die
tau hal yg sebenar pon. entah2 kalau aku da jadi abg long
maybe die teros tak nak tegur aku kot. mane la tau kan.
last2 die bagi mesej kat aku yg die da tak tahan dgn attitude
aku ni. aku da wat ape?? aduh.. bukan aku pergi merempit ke
bunuh org ke, ape ke, aku dok diam2 je kat rumah ni. tak
kacau hidup sesape pon even EX aku sendiri, da tak kacau da.

utk maafkan aku, die suruh gak aku ubah sikap aku yg aku
sendiri pon tak tau ape yg buruk yg perlu di ubah. aku tanya
ex aku, ape yg sebenarnye aku da wat kan, die cakap aku tipu
pasal result matrik aku. aku cakap aku lulus. setahu aku la kan
aku tak pernah bagitau die pon pasal result aku. tapi takpe la
utk aku dptkan balik kepercayaan dan kemaafan dari die,
aku sanggup wat ape je utk teros jadi adik die. aku sayang sgtt
kat die. aku rindu sgtt kat die. even aku da tukar 4 org gf pon,
tapi die tetap dgn aku, die syg aku aku, cume aku je yg tak
brape nak nampak... aku harap die dapat maafkan aku..

p/s : sis.... maafkan adik ea. adik byk sgttt wat salah kat sis..
adik tau sekame ni adik kurg amik tau psal sis..
maaf skali lagi..

November 02, 2009

.: mata aku di uji :.


aku mulakan hari selasa 2 nov 09
dgn satu penyakit berjangkit...
sakit mata.. aduh..!!!
akhirnya aku tewas juga...
ingatkan dapat la bertahan
rupa2nya hari ni aku kena...

hari rabu lepas adik aku yg kecik
tu mula2 sekali kena. Da la masa tu dia tengah
exam akhir tahun, menggelabah mak bapak aku
bawak dia teros pergi klinik...
da sudah amik ubat sume
adik aku ni pulak wat perangai..
pegi klinik nak, mkn ubat tak nak..
bese la kan budak kecik..
ubat pahit sikit je teros tak nak mkn...

2nd day lak, bapak aku pulak yg kene
teros die pegi klinik amik ubat.
masuk 3rd day, mak aku pon ikot
jejak langkah bapak aku...
sikit2 mata die jadi merah..
da mcm cyclops da aku tgk mak aku tu
die pon teros bergegas ke klinik..

ceh..!! klu da dorg pegi klinik
xde bnde laen da selain dr ubat
ape lagi kn, MC la.. hahaha
dpt 2 hari pulak tu...
mata je yg sakit
tapi bibir mmpu lagi mengukir senyuman...
;))



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang