nak menang keris model baru? klik sini.

May 29, 2009

inilah kali pertama aku tulis kat blog ni...
Aku telah selamat sampai ke tempat pesinggahan yang sementra ini pada 27 Februari 1990. Dari PENCIPTA aku dilahirkan ke dunia yang fana ini oleh seorang wanita yang bergelar ibu hasil perkongsian hidup nye bersama suami tercinta.Aku di lahirkan di sebuah negeri yang aman dan damai, masyarakatnya juga mengamalkan gaya hidup yang teratur dan bedisiplan dari setiap segi, agama, sosial, pergaulan mahupun ekonomi. Hospital Besar Pasir Mas, Kelantan telah menjadi saksi di atas kelahiran seorang bayi lelaki yang agak comel berdarah campuran melaka+siam yang telah di beri nama Muhammad Arif Zakwan bin Mohd Isa. Dari raut wajah bayi tersebut, ibunya dpat mentafsirkan sesuatu ; "anak aku ni nanti da besar kacak, tampan, bergaya orangnya, jadi seorang engineer yang berjaya, pereka grafik yang tidak pernah kering dgn idea, jadi suami yang bijak menguruskan keluarga, jadi anak yang tidak pernah derhaka walau sebesar kuman sekali pun".

Dari kecik, aku bercita2 nak jadi doktor. mak aku cakap jadi doktor gaji besar, bole hidop senang, dapat tolong org susah, nanti bile parents aku sakit, aku bole balas jasa dorg, jage dorg, rawat dorg.
start dari darjah satu, bile cikgu tanye da besar nak jadi ape, aku cakap nak jadi doktor..
"kalau xle jadi doktor, awak nak jadi ape?"
"saye nak jadi juruterbang atau askar".
"kenapa wak nak jadi askar?"
"kalau jadi askar kan cikgu, nanti kite masuk utan, kite bole tembak org jahat. kalau org jahat tembak kite, kite mati, balasnnye syurga tau cikgu".
"bagusnye awk pikir mcm tu, sape yang ajar?"
"abah dgn mama saye cikgu".

Bile da naik darjah dua, pilihan cite2 nak jadi askar tibe2 hilang. sebab, aku ade minat kat satu keje ni, aku tgk kat tv mcm bes je, jadi pensyarah. ade satu citer kat tv tu, citer ape ntah, aku pon x ingat.. die bagun pagi, g keje jadi pensyarah, masuk kuliah bagi nota, keluar lepak2, cukup bulan gaji RM4xxx. Mak aku cakap kat aku,
"kalau angah blaja rajin2, nanti angah sendiri yg pandai"
"kalau kite tak blaja, kite xle jadi pandai ke mama?"
"tak bole syg, kalau kite rajin blaja, nanti ALLAH syg, nanti DIE bagi kejayaan kat kite".
start dari darjah dua la yang merubah segala2nye dlm hidop aku.
penggal pertama dapat no satu, penggal ke2 dapat no 2. Bile naik darjah 3, aku dapat tukar kelas pandai.
dari Delima pegi ke Intan.
tapi korg paham2 je la kan kalau da masuk kelas pandai, budak2 sume mesti yang pandai2 belake.
aku pon mesti blaja betol2, kalau tak, malu aku kalau dapat result terok.
bese la, first time masuk kelas pandai, result pon mesti cam ayam nak kene sembelih punyer.
lame2 tu, ade la naik sikit result aku tu. tapi, korg nak tau tak, mase aku kelas darjah tiga tu,
Dunia Umpama Neraka Hidup Ibarat Layang-Layang. cikgu die punyer garang bapak ah, aku nak pegi sek pon takot2 beb. asyik ckp tak sehat je tiap2 hari kat bapak aku.
bese la kan, kalau dlm kelas tu ada masalah, bole plak aku nak stdy dgn aman. tgk2 result aku jatuh giler beb..dari no 2 drjah 2, tros mnjunam ke no 29 time darjah 3. tapi naseb baik aku x kene trun kelas, kire masih selamat lagi dalam jajahan takluk budak2 pandai.haha......

mase aku nek darjah 6, nafsu seorang lelaki tu muncul.. maksud aku, rase nk berCOUPLE la..
haha... mase tu budak2 lg beb.. Da la time tu nak UPSR lg.. haha....
last, aku dpt gak berCOUPLE time da nk dkat UPSR tu.. haha..
bese r, budak2 lg kan, cam bende tu seronok gile je.. hehehe...
abes je UPSR tu, dpt result, aku dpt 3A je... Bapak r sikit gile..
tp nak wt cm ne kn.. da tu je rezeki aku...

aku sambung la tingkatan satu kat sekolah yang agak dekat je kat umah aku..
nak pegi sekolah EC xle, sbb result aku terok sgt.. haha....




2 comments:

mrberett said...

same ari lahir kite ni...

zakwan said...

ko pon 27 feb ke bro??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang