nak menang keris model baru? klik sini.

December 17, 2009

.: the roadBLOCK not taken :.


Polis Diraja Malaysia
bukan untuk dipuja
tetapi harus dibangga
sanggup menggadai nyawa
untuk berbakti kepada negara
membawa kereta peronda
bersiren dan biru matanya
lengkap dan gagah bersenjata

dah2 arep, jgn ber-ayat2 plak kat sini
kau ingat abg2 polis tu nak bg kau lpas
bile dorg wat roadblock, jgn harap la
dah la bumbleBEE 5218 tu bole transform
kang tak pasal2 kene tarik ngn abg2 polis tu
tak pon kene paksa naik trak

dlm hidup ni
kite cume perlu takut
akan dua perkara
iaitu ALLAH & azab di akhirat

tp kdg2 tu ade la org yg
takut sgt dgn polis
kenape ek???
bkn polis tu nk mkn korg pon
die cume jln kn tnggngjwb die
sbg seorg anggota polis
anggota yg ditugaskn
utk menjaga keamanan negara
demi rakyat Malaysia jugak

dorg keje siang malam
tak kire la yg bujang atau
yg da ade keluarga
tetap keluar bekerja
bila tugas dorg diperlukan
walaupon gaji tak byk mcm
doktor atau jurutera
tapi khidmat bakti dorg
sgt2 diperlukan oleh
rakyat Malaysia

bile polis wat 'roadBLOCK'
si pelaku jenayah mesti lari cpt2
si rempit tu mesti da langgar je
ade pulak tu yg jln songsang
si kecik yg bwk keta atau moto
xde lesen mesti da kne angkut balai

bile nmpk polis je nak lari
sbb korg tau korg ade wat slh
da tau ade wat slh
xyah la bwk kenderaan
dok je rumah tu
tolong mak bapak korg lg bagus
drpd korg nyusahkn dorg

bile rumah kene masuk pencuri
bile makcik2 kene ragut
bile si gadis diragut kegadisannye
bile kene samun kt tgah jln
bile ic hilang
tau pulak nk panggil polis
nk pegi jumpe abg2 polis tu
nk pegi balai wat report
sampai bile korg nk jd hipokrit ni???

klu korg jd anak solehah
xde nye polis tu tergedik2
nk pegi tangkap korg kt umah
klu da wat slh tu
pandai2 la korg betolkan
kang bile da kne angkut
nk slhkn polis
sbb nyusahkn korg
tp hakikatnye
sape yg susahkn sape skg ni???

arini polis
esok bomba
lusa kastam
tulat imigresen

blur&co.
...





December 13, 2009

.: Blur & Co. :.

[the 'A.B.C' of mine]

semuanya bermula kat kedai mamak
satu pakatan telah dirancang
satu pertemuan telah diaturkan
sambil meneguk ais kosong
tangan kanan menjamah cucur udang
tangan kiri ligat menari
menari diatas butang-butang telefon tangan
mencari nama yg sesuai
untuk dijadikan mangsa

mangsa pertama...hampa
kerana pelbagai kiasan dan alasan
tidak kenal erti persahabatan
tidak berusaha mencari persahabatan
kekal kamu keseorangan

seorang insan yang tidak dikenali
hanya menjadi pasangan menari
membawa perkenalan kepada kami
menjadi satu kenangan yang abadi

saat pertemuan bersama-sama
di satu taman bunga pada hari senja
sedang asyik bergurau senda
walaupun pada hari pertama
tidak ubah seperti sahabat lama
puluhan gambar tersimpan di memori
menjadi satu kenangan yang abadi
kenangan diukir memori terpahat
menjadi santapan generasi hadapan

pertemuan ketiga dirancang
untuk mengeratkan lagi hubungan
hujan renyai bukan lagi alasan
menjadi titik segala permulaan
sabtu petang menjadi saksi
titik tolak persahabatan bagi kami

mungkin ini kali terakhir bagi kami
tak bermakna terakhir bagi persahabatan ini
sesudah subuh kami bekerja
berbakti kepada ciptaan Tuhan
supaya hidup lebih harmoni
pelbagai nama, jenis dan warna
menjadi tatapan manusia berharga

CS & SS menjadi saksi persahabatan
tidak mengenal erti perbalahan
setiap kata menjadi perbualan
hanya mencari keredhaan

"great moments with u all"

Blur&Co. till death
...


December 06, 2009

.: Photoshop + Lembu = PhotoLembu :.


the last Aidiladha
its all about Lembu
when we cut we got rewards
a huge reward from God











December 01, 2009

.: Hati seorang ibu :.



...MANUSIA...
sesungguhnya kita diciptakan se-sempurna kejadian
seorang insan yg bergelar ibu telah terpilih
menjadi sebahagian drpd calon ahli Syurga
bermula dari setitis air...
berakhir dgn satu jasad...
jasad yg bernyawa...
jasad yg telah berjanji akan tunduk taat setia
hanya kepada Allah yg satu
jasad yg begitu mulia...
jasad yg layak digelar khalifah
jasad yg bergelar ANAK


"kring.kring...kring.kring"

anak : "hello, assalamualaikum"
ibu : "waalaikumsalam, angah ade kat mane?"
(suara ibu bernada sedih)
anak : "angah ade kat skudai parade, np ibu?"
ibu : "angah ok ke? xde pape jadi kat angah?"
anak : "angah ok je ni ibu, xde pape pon, np ibu?
np sore ibu sedih ni?"
ibu : "betol angah ok ni?"
anak : "betol ibu, np?"
ibu : "tadiiii.... mase ibu on the way balik umah,
ade eksiden kt simpang dpn umah kite tu.
org yg bwk moto tu da mati, polis da tutup
dgn kain, ambulans sume da ade da mse tu.
org ramai mase tu. bukan ape ngah,
ibu tgk moto yg eksiden tu warne merah
helmet pulak warne gelap, ade kt tgah2 jln.
mase tu jantung ibu mcm da nk gugur da
bile tgk moto warne merah. kan same dgn moto
kite kat rumah tu. helmet pon same.
ibu da nak menangis da mase tu.
ibu drive laju td sbb nk cpt smpai umah
nk pastikan yg eksiden td tu bukan angah.
bile ibu sampai je umah, tgk moto ade..
mama bersyukur sgt mase tu..alhamdulillah..
tp kan ngah, bile ibu naik atas je,
tgk dlm bilik, angah xde pulak.
dtg balik emosi sedih td. tu yg ibu teros kol angah ni
ibu belom smpat salin baju lagi ni.
ibu da risau sgt2 td ngah"..
anak : "la yeke, angah ok je ni ibu, klu angah pon td
bederau jugak darah angah ni ibu,
ibu jgn risau ea, angah ok je ni"
ibu : "ye la, kan angah salu kuar naik moto
tu yg ibu risau sgt tu..
kalau angah ok xpe la.
angah jage diri tu ea..
assalamualaikum"
anak : "ok ibu, waalaikumsalam"

seumur hidup aku selama 19 tahun ni
ini lah pertama kali aku terima satu panggilan
yg sgt sebak dari ibu aku
panggilan yg terlalu menyentuh hati aku
yg membuatkan aku berfikir panjang
sebelum melakukan sesuatu

hati seorang ibu...
hanya dgn satu penglihatan
seribu satu persoalan
jiwa kusut memikirkan
hati remuk bagai ditekan

sekuat mana pon suara ibu menengking
tidak sama dgn bisa seekor kala jengking
jgn kita menghambur kata2 kesat pada ibu kita
jgn sesekali kita
mengHINA
menCACI
mengHERDIK
mengUMPAT
menDERHAKA
meLAWAN kata
men-TINGGI kan suara
pada ibu kita

"kerana syurga di bawah tapak kaki ibu"

Your Mother -Yusuf Islam

Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father
Cause who used to hold you
And clean you and clothes you
Who used to feed you?
And always be with you
When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That?s right no other
My mother

Who should I take good care of?
Giving all my love
Who should I think most of?
After Allah
And Rasulullah
Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father
Cause who used to hear you
Before you could talk
Who used to hold you?
Before you could walk
And when you fell who picked you up
Clean your cut
No one but your mother
My mother

Who should I say why close to?
Listen most to
Never say no to
After Allah
And Rasulullah
Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father
Cause who used to hug you
And buy you new clothes
Calm your head
And blow your nose
And when you cry
Who wiped your tears?
Knows your fears
Who really cares?
My mother

Say Alhamdulillah
Thank you Allah
Thank you Allah
For my mother.







November 26, 2009

.: Salam Aidiladha :.





kata PM kita
Satu Malaysia bermakna satu gabungan
bangsa...budaya...masyarakat
tapi kalau
satu kandang...satu reban
takkan nak sumbat
satu periuk...satu kuali
mungkin satu perisa...
tu sume tak penting
yg penting skali
sampai satu masa
ada benda kita perlu ambil tahu bila :

ayam yg selama ni kite bela elok je
tibe2 jadi gila
mula berkokok beramai2
ber-irama pulak tu
mintak dedak mcm biasa
tapi nak dedak goreng kunyit

lembu yg atok2 korg tambat ptg2
suruh balik kandang beramai2 tu
tibe2 nak balik sorg2
nak naik basikal pulak tu
biasanya si peragut rumput ni
tengah2 kilat sabung menyabung
bole je rilex
hari ni baru kena hujan sikit
demam terok gile
da mcm kena denggi pulak

kambing2 yg biasanya mengembek
tanpa henti bila nampak awek2
lalu dpn dorg ni
da mula diam membisu
ber-jalan pon da terbalik
kadang2 gigil terok
kaki depan tu asyik usap2 janggot je
konon2 bole lurus la

Unta yg seperti sedia maklum
hanya berada di negara timur tengah
tibe2 ade depan mata korg
kat Malaysia ni la
unta pon tibe2 je naik sawan
bonggol yg biasanya ade 2
tibe2 tumbuh satu lagi
dlm pengakuan bertulis
unta tu sendiri mengaku dia cacat
katanya UKU dilarang sentuh

*UKU (unta kurang upaya)

itulah tanda nya Raya Qurban da sampai

si gagah perkasa masing2 asah pisau
kononnya nak tumbangkan seberapa
byk lembu yg bole...mcm bole je
sebelum keluar rumah hati berkobar2
bila sampai masjid nampak lembu
tersusun rapi dlm lori da mula kecut
sbb muka lembu tu penuh dgn dendam
dendam seekor lembu mampu mengubah
pendirian seseorang penyembelih...





surah Hud ; 23


salam aidiladha
dari zakwan & keluarga

mintak maaf kat
ayam...lembu...kambing...unta
esok jgn kejar ea
...



November 24, 2009

.: kejayaan berganda-ganda :.


Assalamualaikum...
Salam Satu Malaysia buat warga Malaysia
saya sbg rakyat Malaysia yg berdaulat
kpd raja2 melayu yg berbaju kuning
segak bertanjak gagah berkeris
(insyallah saya akan cuba dgn pedang samurai)
tersemat ribuan pingat di dada kiri
ratusan penghargaan di dada kanan
itu lah sultan berdaulat di setiap negeri
yg dipertuan besar di negeri sembilan

bukan nak berbangga tapi mendabik dada
bermula dengan secebis pemikiran
berakhir dengan sebuah kenderaan
walaupun persamaan hanya pada luaran
tapi di dalam sungguh mengasyikkan



'the new Perodua Alza'



November 23, 2009

.: kamu dari india, kami org malaysia :.


hari ni, aku nak story sikit pasal mamak.
ya..!!! mamak, dorg pon nak masuk blog aku ni
dorg pon nak popular gak mcm blogger2 yg lain
walaupon dorg ni da semmgnye popular dgn
'mamak 24 jam', dorg nak naik lagi...dan lagi...

mlm semlm, lepas ktorg abes main futsal
mcm biasa la kan, teros menuju ke mamak
mane lagi klu bukan 'OSMAN'. tp kali ni bukan
tempat biasa, 'OSMAN TJ' kat Taman Johor, Tampoi.
biasa nye lepak kat OSMAN uda je. tp ade sbb yg
tak dpt dielakkan, terpaksa la pegi mamak kat situ.

sampai je kat situ, amik port plg baik dpn tv
sbb ade match bola.. stoke vs spurs klu tak silap aku la
pastu ade sorg mamak tu dtg amik order.
aku klu da sampai mamak, loghat melayu aku confirm
hilang dlm ramai...

"mailo wo ayes kureng manish"
"dgn air suam ea"

mamak tu tulis kat ketas tu sambil goyang kepala
adoi mamak, klu tak goyang tak bole ke???
teleng kang, baru tau.. hahaha..

pastu member aku order la meggi goreng taknak sayur
sorg lagi member aku tu pon order gak bende yg same
da sudah amik order tu, mamak tu pon blah la...
pastu die dtg balik, member aku mintak sos lebih
bole pulak mamak tu tanye...

"ayam ke biasa?"

ade ke sos ayam ngn sos biasa???
aku ckp r kat mamak tu, minx sos lebih
die tanye lagi soalan td...

mamak : "ayam ke biasa?"

aku : "hey mamak, minx sos la.. sos..!!"

mamak : "ya lah, sos la.. td itu meggi mau ayam ka, biasa punya??"

hahaha.... apsal la ko tak ckp dr td tu meggi punye cerita
pening aku klu mkn kat mamak ni.. adoi...

tgah sedap2 mkn, tbe2 ade sorg mamak ni dtg kat aku
teros capai handfon aku... terkejot kot aku...
die amik teros belek2...mcm org tak pernah pgg fon
pastu die tanye aku....

"brapa ni?"

aku ckp ..." satu je la"

mamak tu angin kot dgr jwpn aku...

"no la, money..money.."

eh2.. sebok je mamak ni nak tanye harga plak..
amik tau harga mee goreng mamak ckop la
da la baru keje setahun, harga nescafe+tempoyak
mesti tak tau...

citer mamak ni tak abes kat cni jek...
pastu dtg lg sorg mamak ni, nak tgk fon aku gak
pastu member aku tanye die, nak tgk gmbr girl tak
die hangguk je kot... member aku bwk kuar fon die lak
tunjuk kat die gmbr pompuan mane tah, mmg hot la
muke pompuan tu... bile mamak tu tgk je, xde rase malu
teros tanye...

"ini gurl single lagi ka?"
"apsal, u mau ka?"
"good ini mcm sape x mau"

hahahahaha....
ade hati lagi tu nak kat malay girl..
td kate da ade 3 gf kat india.. report kat girl kau kang
baru padan muke kau...
kebetulan plak atas meja tu ade sesikat pisang
masak ranum bak jus betik yg tgah mekar,
aku pgg pisang tu sambil ckp kat mamak tu..

"besar la pisang ni"

mamak tu punye bangang, sambil die tgk bawah
die ckp..."ya lah, besar lah"
hahahaha..... die pon tau ea tu pisang...
ape2 la mamak...asalkan kau heppy dok kat
MALAYSIA ni...
bizness is bizness...
24 jam sehari...




November 19, 2009

.: kami berfoya-foya :.



wah...!!!!! rindu bangat sama kamu the KBT
lame siot ktorg tak jumpe
aku la org plg setia sbb tggu korg balik cuti
baru aku nak kuar umah
korg sume start balik cuti dlm 15hb kan
aku punye la baik hati biar korg rehat dulu
puas2 kat umah...bg tenang sume nye
fizikal...mental...ketahanan diri
sbb klu sume da jumpe
mmg takkan benti gelak punye
ade je bende nak di-GELAK-kan

ok2...cukup2..!!!
cukup la korg rehat 3,4 hari kat mahligai
kesyngn korg tu...jom2 kite kuar lak
Majlis Bandaraya Johor Bahru
da tak sabar nak bersihkan
sampah yg korg buang
puntung2 rokok yg korg ketis
biji2 lada yg korg ludah
jom kite same2 menggegar kota..!!!


(gambar hiasan)
[ececeh...bijan..din pon same...arab??]

janji nak jumpe kat bandar kul 12
tapi...klu da melayu.. melayu la jugak..
hihihi.... pukul 12 tu maknenye
pukul 2 la jam kitorg...
sampai2 je CS tu nmpk muke si arab tu
da terpacak tepi tembok
tp bukan die sorg....
arab dgn sorg dak pompuan ni..
jeng..jeng..jeng..
nezha namenye

niat di hati nak tgk citer 2012
tp ye la kan, kite hanye merancang
Tuhan yg menentukan
da la dtg hari rabu..movie day kot..
amik kau tiket kosong seat betol2
kat depan skrin besar tu
sape suruh dtg lambat
last2... tgk citer Poker King je
bole la jugak wat gelak2 ngn dorg
yg penting ktorg seronok gather ramai




bermodalkan TOYOTA COROLLA milik bijan
dan dipandu laju oleh ayork
ktorg menyusuri liku2 jln raya
tok sampai ke rumah..


da la kuar umah dari pg td
balik da lepas isyak
pukul 12 mlm tu kuar balik
pegi main futsal kat tmn anggerik
siyes aku penat giler
da la mase kat umah td bantai nasi kerabu
dgn ayam percik kelantan
mmg confirm berat r perot aku
yg da semmgnye berat ni

da sudah main sume
lepak mamak jap
gelak2 dulu
baru balik
sampai umah kul 4 pagi
terlentang aku sorg2...

"one of the best moments in my life was with u guys"

we are all together
because we are clever
don't be a cheater
theKBT forever

...


November 17, 2009

.: kotak misteri yg jadi tanda tanya :.


aritu aku dpt satu panggilan misteri
mmg sgt misteri sbb bila aku angkat je
org tu teros letak
tak tau la mgkin die malu
atau mgkin pada die suara tu aurat
tu kite tak tau la ea...

kali ni pulak aku dpt satu kotak misteri
aku dpt ni mase aku pegi Kl bulan lepas
mmg misteri beb sbb kt kotak tu pon ade tulis
"ni ialah kotak misteri"
hahaha...

...jap2 nak promot sket...
'apek2 kat luar sane yg biasa menunggang lori 1 tan korg
yg berwarna merah di kepala & coklat di badan
dan selalu jerit ayat ni
"old news paper...beli surat khabar lame"
klu aku nak jual kotak misteri ni agak2 bape le dpt ek???
hahahaha

agak2 ape yg ade kt dlm kotak ni ek
aku mulai risau dan tak tentu arah
mane la tau ade org ak bg aku bom ke
sbb marah sgtt kat aku ni
mgkin ade 2,3 org makhluk nak bg aku katak
sempena birthday aku yg hanya tinggal beberapa
bulan saje lagi ni...tp...lame lg kot
atau mungkin mereka2 yg tidak bertanggungjawab
TERSALAH anta kat aku
mmg mengong r klu betol2 terslh anta
jom2 kite usha ape ade kt dlm kotak ni ek


tgk kotak mcm cntik siap ade reben2 lg kt atas tu
aduhh...ni mesti keje pompuan ni..
ye la... da ade reben2 kat atas tu
sape lg kan... takkan laki pulak

"apek surat khabar...!!!
wa tarak jd la jual ini kotak...
manyak cantik woo...
itu amoi yg bg sama wa"
pdn muke kau apek old news paper
x dpt beli kotak misteri aku ni...

eh2... da terbukak sikit la
sape yg bukak ni???
baik ngaku skrg...
tapi....
apsal merah smcm je bende dlm tu ek...
ade org nk derma organ kat aku ke


jeng...jeng...jeng

ngeeeeee......
bukan main luas lg kau senyum ea
aku punye r risau pasal isi kotak ni
rupe2nye makhluk merah tgah senyum
smpai ke telinga kat aku ni...






ni sebenarnye present dr mrs krab tok mr krab die
sempena 'lawatan' aku ke UM aritu
pas balik dr klcc la die bg kat aku
katenye misteri...hihihi
mesti mahal kan bende ni
arif zakwan sgt menghargai hadiah pemberian raby rahmin


sekian kisah kotak
esok kisah otak-otak
luse kisah aku botak
tulat kisah katak
...


November 16, 2009

.: from JB ---------> to Penang :.


alhamdulillah....
akhirnya...
aku mampu utk menarik nafas lega
nafas yg wangi2 busuk ni
hasil drpd ubat gigi colgate total yg aku
tonyoh kat gigi kesygan aku ni tiap2 hari
hahaha...

hampir 3 bulan aku tunggu saat ni
tiap2 hari aku bgn dr tido
aku anggap yg hari itu adalah
16 november 2009...
tp hakikatnya baru
9 september 2009...
bgn pg esok pulak bnde yg sama
ingatkan dah 16 november 2009
rupe2nya baru
10 september 2009
bgn pg esok nya pulak
bla..bla..bla..
hahahah...
bila nak habis daaa....

...aku nak berbahasa skema la kejap...
berdasarkan entry2 aku sebelom ni
yg menyatakan bahawa aku telah jelas
dipinggirkan oleh puak2 pelajaran yg tinggi2
disebabkan kerana aku tidak menunjuk-kan
komitmen yg terlalu tinggi hanya kerana
terlalu gayat tehadap ketinggian tersebut
aku gagal utk menunjukkan bukti yg kukuh
bahawa aku mempunyai keinginan utk
teros berjuang ke medan pertempuran yg
lebih luas dan mampu utk memberi aku
sedikit keselesaan di hari2 yg mendatang
bersama isteri dan anak...anak...dan anak2

mungkin pada permulaan permainan dunia
ni dimulakan aku terlalu yakin dgn kemampuan
diri sendiri yg sememangnya aku lansung tiada
keyakinan sebelum ini, aku hanya mampu utk
meyakinkan hati aku...

da2... ayat2 skema da abes

bila mata menjadi perantara
hati di dalam bagai di tekan
bila mulut sudah berbicara
bibir mampu mengukir senyuman

ececeh arep berpantun2 seh..
bole daftar tok masuk
dewan bahasa dan pustaka ni
hahaha...

ni yg sbnrnye aku nak luahkan
keGEMBIRAan aku & family


SURAT
TAWARAN
Bahagian Pengambilan Pelajar
Universiti Teknologi Mara

40450, Shah Alam Selangor, Malaysia
Tel: (603)5544 3164, 3165, 3166, 3174, 3175
Faks: (603) 5544 3170
e-mel: bpp@salam.uitm.edu.my
MUHAMMAD ARIF ZAKWAN BIN MOHD ISA
NO ? JLN ????? 19,
TAMAN ???????
81300, JOHOR BAHRU
Johor
No Pelajar:2009302831
No Kad Pengenalan:90??????????
Sukacita dimaklumkan bahawa anda ditawarkan tempat untuk mengikuti program di UiTM:

Program:(EM110)Sepenuh Masa
DIPLOMA KEJURUTERAAN MEKANIKAL
KEJURUTERAAN MEKANIKAL
Kampus:P - UiTM Kampus Bukit Mertajam Semester:DISEMBER 2009

Sila datang mendaftar di tempat yang ditetapkan.

Tempat:UITM KAMPUS BUKIT MERTAJAM
PERMATANG PASIR, 13500 PERMATANG PAUH
Tarikh:27/12/2009 Masa:8:30AM - 4:30PM



bukan niat aku nak menunjuk2
tapi aku terlalu gembira dgn kenyataan
yg aku terima kat atas tu
kat cik blog bin spot ni la aku dpt
luahkan segala mcm perasaan aku
sbb pada aku bile aku tulis
lebih sopan dr aku bercakap

kwn2 yg rapat dgn aku je yg tau
how much i suffer to get into this level
sbb tu aku terlalu gembira bila dpt
ape yg aku impikan..,
ni sume hanyalah medium
utk aku capai cita2 aku yg lbh tinggi...

bila pertama kali aku tgk kenyataan kt atas tu
bende yg mule2 bermain dlm pikiran aku
"aku taknak hampakan mama ngn abah"
sbb bukan aku sorg je yg gembira pasal bende ni
satu family aku mmpu mengukir senyuman
even time tu tgah maghrib kot...
hahaha

...attention to all my frend...

time kasih sbb korg byk bg support kt aku
selama ni sbb aku tau korg pon phm
perasaan aku mcm mane
time kasih sbb korg nak jd kwn aku
dan
satu penghargaan berupa pakej percutian
di rumah msg2 selama sebulan
di beri kepada
makhluk2 yg bergelar
'KAWAN'

sekian terima kasih
bintang kecil 3 butir
maaf tulisan x lawa
tgn gigil
...



.: cik bulan..cik bulan... nak join contest ley tak?? :.



November 13, 2009

.: Biar tak hensem, asalkan diri dekat dgn Allah :.


ni entry yg hensem... jom bace
nnti bole jd hensem++
pompuan pon klu nk hensem pe slhnye bace..

ramai laki yg ngaku diri sendiri tu hensem
padahal tak hensem langsong pon
same la jugak dgn aku agak nye
sbb aku ni tergolong dlm golongan
jejaka2 yg tak berape nak hensem sgt
ececeh... low profile ke bang???
low profile??
manade... manade low, da abis high da ni
klu high sgt gayat pulak kang
hahaha

ni kes laki yg mmg hensem,
tapi nk sgt bgtau kt dunia yg die tu hensem
tau la 'die' tu hensem sgt tapi xya la nak heboh2
kt satu dunia bgtau yg 'die' tu hensem
die snap satu pic muke die sorg
pastu upload kt social network, wall post plak tu
da upload tu satu hal
bole plak die tagged org len kt pic muke die tu
klu sorg due xpe, ni smpai 50 org pecite
adoi...tak perlu la bang nak wat cm tu
klu gmbr len2 ok la jugak
mmg la masing2 ade hak tok wat pape
ade hak tok upload seberape byk gmbr yg bole
ade hak tok tag org len kt gmbr tu
tapi klu nak ikotkan sgt hak tu
org len pon menyampah
org len pon ade hak tok menyampah
SAMPAH betol la...

ade pulak kes laki yg tak berape nak hensem
kene reject awal2 lagi dgn gadis2 sunti luar sane
aduh...kesian kot kt dorg ni
da la tak hensem, nak try kat awek2
yg muke nye mmg 1st class la
confirm2 la tak dapat...kene blacklist lagi name
tapi....
ape salah laki yg tak berape nak hensem ni
ni la pompuan....bukan sume la, sstgah je
asal nak pilih bf mesti nak yg hensem2
mesti nak yg stylo2...yg pndai dress-up
jp2 ade tambahan sket
yg byk duit...yg ade keta...yg berbadan sasa
yg itu...yg ini...bla bla bla bla....
abes klu da sume terkejar2 kat yg mcm tu
yg cikai2 tak berape nak hensem ni nak bg kat sape?
nak bg kat pompuan yg tak lawa??
kononnye dorg sama burok sama hudoh = budoh
salah tu klu pikir mcm tu
da2, benti berpikir skg!!!
korg jgn la risau sgtttt
'ajal maut jodoh pertemuan di tgn Tuhan..
lelaki yg baik hanya utk perempuan yg baik'

mmg jelas kite nmpk
klu sorg makhluk tu ade rupe paras yg menarik
mgkin dorg akan lalai dgn kelebihan tersebut
sbb dorg rase bangga dgn rupe yg menarik
dorg asyik sebok dgn duniawi sampai
lupe kat sape yg sbnrnye anugerahkan
rupe paras menarik tu

walau cmne skali pon rupe paras kite
tak kire la hensem ke, tak hensem ke
kite kene bersyukur dgn ape yg kite ade
kite sume ni ciptaan Allah yg plg sempurna
klu nak dibndingkan dgn ciptaan yg lain
jgn sampai kelebihan tu di tarik balik
hargai dgn ape yg ade depan mate
asalkan tggjwb kite kat Allah tak terabai
;)










November 10, 2009

.: zaman muda-mudi yg dirindui :.


ni la rupe aku mase kecik2 dulu
ramai org ckp aku comel gile time ni
ade gak yg ckp aku ni mcm anak cina
tp hakikat nye aku ni zuriat hasil
perkongsian hidup bahagia
pasangan melayu yg berdarah campuran
melayu melaka + melayu siam
lahir kat kelantan tp dibesarkan
sepenuhnye kat johor

tak silap aku mase ni umor aku
dlm 2,3 tahun kot, agaknye la
jgn korg tak tau,
umor semuda tu pon byk kesah
tentang aku yg mak aku citer kat aku

kisahnye.........

ORG CINA NAK BELI AKU

bese la kan, klu da kat s'pore majoriti
penjana ekonomi ialah bangsa cina...
ade la sorg tokey kedai ni
mulut mmg cabul nak kne jahit
(hish...geram aku)
tgah2 mak bapak aku usha2 brg2
letrik kat kedai tu tibe2 die dtg
tegor bapak ngn mak aku...
bole die tanye kat bapak aku
bapak aku tak nak jual aku kat die ke
sbb muke aku time tu mmg sebiji
mcm anak cina, xde sbrng tanda
pon yg mnunjukkan aku ni
seorang melayu tulen...
ape lagi, bapak aku teros kuar dr
kedai cina tu. cuak wooo
mane la tau die nk culik aku ke..
huhuhu....


HILANG KAT PASAR MALAM

klu da name pon pasar mlm
mmg sesak la kan ngn org ramai
dgn bising org terpakik2 lagi
mmg susah nak dgr klu org pggil...
family aku termasuk la dlm
kesesakan manusia kt situ
aku yg mase tu br berumor 3 thn
jln berpimpin tgn dgn mak aku
tgah mak aku leka pilih2 tudung
die tak sedar yg kau da terlepas dr
genggaman die...
yela, pompuan bile da syok nmpk tudung
lupe kejap anak2
bile die sedar je aku da tak de kat situ
menggelabah die cari aku
teros tak jd beli tudung
mak aku tanye kat bapak aku
mcm bese la jwpn seorang suami kn...
dorg pakat nak berpecah,
sorang pegi utara, sorang pegi selatan
cari punye cari smpai ke hujung
last2 mak aku yg jmpe aku
kat mane tau, betol2 kat hujung psr mlm tu
muke mak aku legaaaa je bile da jmpe aku
time die jmpe aku tu, aku cume sebut
2 perkataan je sbb mase tu umor aku pon bpe je
"mama ..abah...mama...abah "
tu je la yg aku tau...
2 bulan tak pegi psr mlm
sbb takut aku hlang lagi..

p/s : patotnye xya beli tudung,
bukan xya g psr mlm. huhu


LEMAS DLM BESEN

klu da pggil bilik air, mesti r
berair, bsh & seangkatan dgnnye
bapak aku belikan aku besen besar
utk memudahkan aku mandi
ye la, umor 3 thn, sronok gile
mandi dlm besen besar
bole berenanng2 lagi tu
sampai la satu mase tu mak aku
yg mandikan aku, siap bersabun lg
tgah sdp2 aku di belai manje
tbe2 telefon umah bunyi
mak aku pon ckp kat aku cm ni
"angah tgu kejap ea, mama nk angkat telefon"
aku agguk je kot time tu
mak aku pon pegi la jwb telefon tu
bile die dtg balik je kt bilik air tu
die menjerit bagai nak trkeluar anak tekak
mane x nye, die tgk kepala aku da
kt dlm air, kaki plak kt atas
kelam kabut die tarik aku balik
klu die lmbt sket tu, lemas da aku
teros die kuarkn aku dr besen tu
mak aku ckp mase tu muke aku rilex je
masih bole mengukir senyuman
senyuman sinis kat mak aku
sbb tggalkan aku sorg2 kt bilik air tu
huhuhu....
;))

aku mmg nakal mase kecik
mcm2 bnde lg aku wat kt family aku
ade yg bole di anggap gurauan
ade jugak yg bole membawa kpd tangisan
impian aku cume satu
jadi anak yg soleh


.: arif zakwan :.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang